Példaadó házak szemléje

2018.05.18. 07:00

Keresik a Balaton legszebb, tájba illő, szabályos épületeit

A legszebb balatoni házakat keresik: elindult Az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázat.

Sági Ági

Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén mutatta be Az Év Balatoni Háza pályázatot Fotó: Sági Ági

A Balatoni Szövetség a Nők a Balatonért Egyesülettel közösen idén először elindítja a balatoni régió legszebb épületeinek szemléjét. A két civil szervezet a Miniszterelnökség támogatásával idén először hirdette meg az építészeti díjpályázatot.

A Balaton kiemelt üdülőkörzet területén épült, 2015. január 1-je után használatba vett épületekkel lehet pályázni három kategóriában. Keresik az év balatoni lakóházát, az év balatoni középületét és az év balatoni üdülőjét, gazdasági épületét. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a nagyközönséggel.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén mutatta be Az Év Balatoni Háza pályázatot Fotó: Sági Ági

- Olyan esztétikus megjelenésű, tájba illő épületek pályázatát várjuk, melyek szabályosan épültek, azaz nem indult ellenük építésrendészeti eljárás. Azt szeretnénk ezzel megmutatni, hogy szabályos épületek is lehetnek példaértékűek – mondta el a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bírálóbizottság titkára. Az ítészek között a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építészkamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet.

A bizottság elnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár. Az eredményhirdetés és a díjátadó 2018 októberében Veszprémben, a megyeházán lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!