Segítenek az értékesítésben

2018.06.07. 07:00

A szervezet legfőbb célja a piacképes, fenntartható termelés elérése

Tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) olyan intézkedéscsomagot vezetett be, amely a szőlőfelvásárlással kapcsolatos, korábban rendszeresen jelentkező feszültségek megelőzését szolgálta.

Sági Ági

Optimális, ha a szőlő ára fedezi a művelés költségeit és megfelelő jövedelmet biztosít a szőlőtermelő részére Illusztráció: Sági Ági

A szervezet az idei szüreten is aktív szerepet vállal a piaci egyensúly megteremtésében.

A szőlő-bor ágazatban a szőlőtermelők jelentős része csak a szüreti időszakban kerül kapcsolatba a felvásárlókkal, és piaci információk hiányában gyakran az indokoltnál alacsonyabb áron értékesíti a termést. Az információhiány a felvásárlók helyzetét is nehezíti, mert sokszor hiába keresik az adott szőlőfajtát, ha nem tudják, hogy az hol és kinél áll rendelkezésre a megfelelő minőségben és mennyiségben.

A keresleti-kínálati viszonyok felmérése és a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis megalapozása érdekében a HNT májusi Tanácsülése döntött egy rendkívüli borkészletfelmérés, illetve egy országos, minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslés végrehajtásáról is. Idén is közzétesznek majd egy szabványos szerződésmintát, amely rögzíti a termelő és a felvásárló közötti együttműködés kereteit.

Az ágazati stratégia szerint a legfőbb célkitűzés a „piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés”. Ez a cél kizárólag akkor érhető el, ha a szőlő ára nem csupán a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, de megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, ugyanakkor a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható.

 

Optimális, ha a szőlő ára fedezi a művelés költségeit és megfelelő jövedelmet biztosít a szőlőtermelő részére Illusztráció: Sági Ági

A szervezet nem a piaci árviszonyok befolyásolására, hanem arra törekszik, hogy a felek tisztában legyenek azokkal információkkal és a lehetőségekkel, melyek révén a legjobb üzleti döntést tudják meghozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!