Tervezni kell a szabadságot

2018.06.25. 19:24

A cégek és a dolgozók érdeke is, hogy kivegyük a szabadságunkat

Az első fél év végéhez közeledve főleg a kisebb cégek maradtak el a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban célszerű az éves szabadságkereteket minél jobban csökkenteni - figyelmeztet a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.

Napló-információ

A cég közleménye emlékeztet: a Munka törvénykönyve (Mt.) csupán az életkor szerint járó (a kortól függően 1-10 napnyi) pótszabadságot engedi átvinni korlátozások nélkül a következő évre, és ezt is évente külön megállapodásban kell lefektetniük a feleknek. Ezért a cégeknek már most célszerű átvilágítaniuk, melyik munkavállalójuk hol tart idei szabadságkeretének felhasználásában.

A közlemény idézi Hujber Tibort, a Trenkwalder ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: az év végéhez közeledve különösen azoknál a cégek-nél okozhat majd problémát a szabadságok bennragadása, amelyek időszakos csúcsszezonja éppen az év utolsó hónapjaira esik, ilyen a kereskedelmi, szállítmányozási és a termelő cégek jelentős része. Rámutatott: kiemelten érintettek a kisebb vállalkozások, ahol a munkavállalók kisebb létszáma miatt nehezebb megoldani a szabadságolások miatt szükséges helyettesítéseket. A munkaerőhiány súlyosbodása miatt ugyanakkor a nagyobb vállalatoknál is könnyen okozhat problémát az év vége felé a szabadságok kiadása miatt a helyettesítések megoldása – jelezte.

 

Az önfeledt nyári pihenés idejét célszerű mielőbb megtervezni Fotó: Shutterstock

A munkavállalónak szintén érdeke, hogy folyamatosan nyomon kövesse, mennyi kivehető szabadsága maradt, a szabadságkeretéből ő ugyanis mindössze hét munkanapról rendelkezhet szabadon, a többiről a munkáltató dönti el, mikor adja ki azt. Év közben a munkáltató rugalmasabban dönthet a munkavállaló egyéni igényei szerint, mint az év végi hajrában. Bármelyik fél is kezdeményezi a rendelkezési körébe tartozó szabadság kivételét, szándékáról a másik felet a jogszabály szerint legalább 15 nappal korábban tájékoztatnia kell.

A munkavállalók számára fontos, hogy a természetben ki nem adott szabadság nem veszik el, annak kiadását a munkavállaló a munkaviszony alatt követelheti. Igaz, a szabadság pénzben ekkor sem váltható meg, arra csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség – mutat rá a a Trenkwalder közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában