finom élvezet

2018.07.21. 08:00

Kelendő a magyar dinnye

Nemcsak hazánkban, hanem külföldön is népszerű a magyar dinnye. A legnagyobb vevőnk Németország, de Szlovákiába, Lengyelországba, Ausztriába is jut az itthon termesztett dinnyéből.

Polgár Bettina

Pápán két standon is cecei dinnyét árusít az Oláh család Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Idén 10–14 nappal korábban értek be a korai dinnyefajták. A meleg időjárás nemcsak az érést hozta előbbre, hanem a minőségre is kedvező hatással volt. Ezúttal nem lehet panaszuk a vásárlóknak: mézédesek a dinnyék, és ha kitart a meleg időjárás, remélhetően ez a szezon végéig így is marad – mondta el a feol.hu-nak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Pápán két standon is cecei dinnyét árusít az Oláh család Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ledó Ferenc tájékoztatása szerint országosan a tavalyinál valamivel kisebb területen, 4700–4800 hektáron termesztenek az idén görög- és mintegy 600 hektáron sárgadinnyét. A választék bőséges: a hagyományos fajták mellett kapható már magszegény és sárga bélű is.

A becslések szerint a nyár végéig 200 ezer tonna zöldséget szüretelnek le a gazdák a termőterületről. (A zöldség kifejezés nem elírás, a dinnye ugyanis nem gyümölcs, hiszen a tökfélék családjába tartozik.) A hazai dinnyéből jut a külpiacokra is. A legnagyobb vevőnk Németország, de Szlovákiába, Lengyelországba, Ausztriába ugyancsak szállítanak az itthon termesztett dinnyéből.

Fejér megyében Cece a legnagyobb és legismertebb dinnyetermő terület. Az ottani termelők helyben, a falut átszelő út mellett felállított standokon is értékesítik a termés egy részét, de többen a környékbeli piacokra szállítanak.

Pápán két standon is cecei dinnyét árusít az Oláh család. Oláh Csaba elmondta, annak idején a nagypapája még egyedüliként lovas kocsival hordta a dinnyét Pápa utcáin, illetve a környező falvakban; így a családi hagyományt továbbörökítve folytatják most az árusítást.

– A cecei dinnye méltán híres, hiszen nagyon jó minőségű. Ezt a pozitív tapasztalok, a visszajelzések,és persze a visszatérő elégedett vásárlók is igazolják – hangsúlyozta. Mint mondta, már harmadik éve ugyanattól a megbízható termelőtől hozzák a cecei dinnyét.

Oláh Csaba rámutatott, az idősebbek főként a régi retrodinnyét, azaz a telizöld-feketét keresik, a fiatalok pedig inkább a csíkos héjút viszik. A legtöbben 9–10 kilós görögdinnyét választanak, de persze vannak nagyobb, 15-17 kilósak is. Emellett a sárgadinnye is nagyon jól fogy, így a keresletre nem lehet panasz. – Idén már hat helyen árusítunk dinnyét, sokat fejlődtünk az elmúlt a három évben, hiszen egyetlen településsel indultunk. Pápán két standot állítottunk fel, de jelen vagyunk még Sárváron, Téten, Ajkán és Celldömölkön is – emelte ki.

Hozzáfűzte, az eddigi tapasztalatok alapján az idei szezon erősebbnek tűnik, mint a tavalyi. – Az előző évben augusztus 24. körül még árultunk dinnyét. Idén egy héttel előbb, június 22-én kezdtük a szezont, ezáltal várhatóan előbb is fejeződik be az árusítás, nagyjából augusztus közepén. Persze ez leginkább a termelőktől függ – mondta Oláh Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!