eláztunk

2018.09.05. 07:00

Ez is az eső hozadéka: Áll a munka a földeken

A megyében hullott extrém mennyiségű eső miatt a földeken szünetelnek a betakarítási, illetve az őszi előkészítési, vetési munkálatok.

Laskovics Márió

Az utóbbi napok hosszan tartó, heves esőzései miatt a földek nagy részén áll a víz Fotó: NAK

A Dunántúlon az elmúlt időszak különösen csapadékos volt. Szeptember első négy napján 80 milliméter csapadék hullott megyénkben, ami mind a betakarítási munkálatokat, mind a őszi vetések talaj-előkészítési munkáit hátráltatja. A kialakult helyzetről Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrár­gazdasági megyei elnöke tájékoztatott, miután egyeztetett a falugazdászokkal. Mint megtudtuk, a betakarítás a megyében augusztus utolsó hétvégéjén kezdődött napraforgó-aratással, de a legtöbb körzetben a betakarítás csak eztán fog elkezdődni.

Az utóbbi napok hosszan tartó, heves esőzései miatt a földek nagy részén áll a víz Fotó: NAK

Az átázott talajokon a munkavégzés még jó pár napig nem lehetséges. A rosszabb vízgazdálkodású táblákon nagyobb vizes foltok alakulnak ki, sok esetben hátráltatják a csapadék elvezetését a nem megfelelően karbantartott árkok, a vízelvezetők hiánya, az eltömődött átereszek, az özönvízszerű esőzések pedig gyakran átfolyásokat okoznak.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék pihenőre kényszeríti a kombájnokat, a felázott talaj csak napok múlva lesz ismét alkalmas arra, hogy rámenjenek.

A megyében szintén szünetet kell tartani a szüretekkel. A nagy esőzések leginkább a vékony héjú, rothadásra hajlamos fajtákat veszélyeztetik. Az állományokat eddig meg tudták védeni a gombabetegségektől, a felső leveleken néhol peronoszpóra észlelhető, illetve kisebb mértékben lisztharmat is tapasztalható, de ez a termésre nézve nincs hatással. Az eső elálltával remélhetőleg mielőbb folytatódhatnak a kézi szüretek, a száradás után pedig a gépi betakarítás is haladhat tovább.

Megyénk gazdálkodói jó termést várnak a közel 20 ezer hektáron termesztett kukoricától. Az állományok nagy része jelen pillanatban még haragos zöld, a korai és közép­érésű kukorica általánosan már a teljes érés stádiumában van. A nedvességtartalom jelenleg 35–40 százalékos. Körülbelül két héttel előbb el lehet kezdeni a betakarítást a vártnál, szeptember közepétől indulhat az aratás. Terméskiesést a vadkár okozott, ám ennek mértéke betakarításkor derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!