A biztonságos közlekedésért

2018.12.12. 07:00

Elkezdődött: gyalogos-átkelőhelyeket, kerékpárutakat, településkapukat létesítenek Pápán

Megkezdődött a köz­lekedés javítását, biztonságosabbá tételét szolgáló, 500 millió forint összérté­kű projekt kivitelezése, aminek keretében többek között gyalogos-átkelőhelyeket, kerékpárutakat, településkapukat létesítenek Pápán.

Polgár Tibor

Unger Tamás alpolgármester elmondta, az Erkel és a Munkás utcakereszteződésénél is készül gyalogos-átkelőhely, ennek a kivitelezési munkálatai már megkezdődtek

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A Terület- és településfejlesz­tési program (TOP) keretében megvalósuló, Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című beruházás több elemből áll, elsőként a zebrákat alakítják ki. Unger Tamás alpolgármester kifejtette, az önkormányzat sikeres TOP-os pályázatának köszönhetően körforgalmat építenek a Szent István, a Várkert, a Téglagyári és a Győri út kereszteződésében, ugyanis itt gyakoriak a torlódások. Kerékpárutat vagy kerékpáros nyomvonalat létesítenek, illetve újítanak fel a Győri és a Téglagyári úton, továbbá a Rét, a Terv és a Gém utcában, valamint a Vaszari úton, egészen az MH Pápa Bázisrepülőtérig. A Somlai út és az Erkel utca találkozásánál lámpás kereszteződést alakítanak ki, mivel itt is jelentős torlódások alakulnak ki reggel és a délutáni órákban – mutatott rá Unger Tamás.

Unger Tamás alpolgármester elmondta, az Erkel és a Munkás utcakereszteződésénél is készül gyalogos-átkelőhely, ennek a kivitelezési munkálatai már megkezdődtek
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az alpolgármester hozzáfűzte, a projekthez kapcsolódóan gyalogos-átkelőhelyeket is létrehoznak, egészen pontosan hatot építenek a város különböző pontjain. Zebra készül a Batthyány és a Sárkány utca találkozásánál, a Gyimóti út és a Dózsa György utcai kereszteződésben, a Nagyváradi utca és az Ötödik utca sarkán, az Erkel utca és a Munkás utca csomópontjánál, valamint Borsosgyőrön a művelődési háznál, illetve Tapolcafőn az autóbusz-megállónál. Két településkaput szintén építenek, melyek a nevükkel ellentétben nem a szó konkrét értelmében vett kapuk, hanem sebességlassító szigetek. Az egyiket a Somlai úton az elkerülő út irányából, míg a másikat Borsosgyőrön, a Sárvár felőli oldalon hozzák létre. Unger Tamás megjegyezte, mindkét útszakasz egyenes vonalú, egyúttal része az országos főútnak, és az autósok sokszor figyelmen kívül hagyják az óránkénti 50 kilométeres sebességhatárt.

Rádi Róbert, a projekt koordinálását végző Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt kivitelezési munkái a gyalogosátkelők megépítésével indultak, egyszerre több helyszínen. Mivel gondoskodni kell az új zebrák megvilágításáról, először a világítótestek helyét és vezetékezését készítik el, emellett pedig térkőburkolatos rávezetőszakaszokkal megközelíthetővé teszik a zebrákat. Ezeknek a munkálatoknak a végén festik majd fel az úttestre a jól ismert útburkolati jelet. Rádi Róbert úgy fogalmazott, a tervek szerint még idén elkészülnek a gyalogos-átkelőhelyek, kivéve a borsosgyőri zebrát, amit 2019 első felében adnak majd át.

Unger Tamás előretekintve megjegyezte, a pápai önkormányzatnak van egy másik közlekedésfejlesztési projektje is: a TOP második körében 410 millió forintot nyert el a város további ilyen jellegű beruházásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában