Minden korosztálynak segítenek

2019.01.04. 07:00

Folyamatosan fejlődik és fiatalodik Márkó

A 2018-as év nagy fejlődést hozott a falu életébe mind műszaki, mind demográfiai, mind kulturális szempontból. Több mint kétszáz telket értékesítettek, amelyek nagy részét már be is építették. A község önkormányzata saját költségvetésből és állami támogatásból járdát, utakat épített, korszerűsítették a közvilágítást és az óvoda felszerelését is.

Molnár Sándor

Nagyot fejlődött tavaly Márkó. Kétszázhúsz telket értékesítettek a faluban, ezek nagy részét már be is építették az új lakók Fotó: Molnár Sándor

A tavalyi évben nőtt Márkó lakóinak a száma, és átlépték a bűvös 1500-as lélekszámot. A korösszetételt tekintve egytől 18 évesig 400 fiatal van a faluban. A 19 és 60 év közöttiek létszáma 900 fő, és mintegy 230-an élnek 60 év felettiek a településen. Hartmann Antal polgármester szerint az életkori adatok alapján egy igazán életképes és fejlődő falunak számítanak. Az itt lakók megbecsülése kapcsán a polgármester kiemelte, hogy már hagyományosan minden egy és hét év közötti kisgyermeknek készítettek Mikulás-csomagot, és minden 70 év feletti nyugdíjas kapott egy-egy 3700 forintos ajándékcsomagot. Utóbbiakat személyesen vitte ki három kollégája segítségével a 92 idős embernek.

Nagyot fejlődött tavaly Márkó. Kétszázhúsz telket értékesítettek a faluban, ezek nagy részét már be is építették az új lakók Fotó: Molnár Sándor

Megünnepelték a településen az idősek világnapját is, és az önkormányzat az erejéhez mérten próbál segíteni minden korosztálynak. A társadalmi és civilszervezeteket mintegy kétmillió forinttal támogatták. A Bursa Hungarica ösztöndíjpályázaton keresztül a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait is segítik, és átadták a hét eszközt tartalmazó kültéri sportparkot is. A tervekkel kapcsolatban elhangzott, hogy már 90 kisgyermek jár az óvodába, ezért tervezik a felette lévő padlástér beépítését.

Előkészítették a szennyvíztisztító kibővítését 2500 fős kapacitásúra is, és az említett két fejlesztéshez az önerő mellett kormányzati támogatásra is számítanak. A Petőfi utca nagyon rossz állapotban lévő 250 méteres szakaszát a csőcserék után szeretnék leaszfaltozni, mint ahogy a falu új részén a jelenleg még murvás utakat is, és tovább folytatják a járdafelújításokat a falu több pontján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!