Másfél milliárdos fejlesztés

2019.01.18. 14:06

Új üzemegységet avattak Balatonfüreden

A hazai gazdaság erősödése, az adócsökkentések és a vállalatok támogatása vonzó befektetési helyszínné teszik az országot, fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter egy orvosdiagnosztikai termékeket gyártó és forgalmazó cég gyárrészlegének avatásán pénteken.

Marton Attila

A hazai tulajdonú, családi vezetésű 77 Elektronika cégcsoport – amely saját fejlesztésű vércukormérőt és vizeletvizsgáló berendezést gyárt és forgalmaz – 1,5 milliárd forintos beruházás során közel megháromszorozta balatonfüredi telephelyének gyártóterületét, valamint új gyártósorokkal és gépekkel bővítette gyártókapacitását. A fejlesztést a magyar kormány 350 millió forinttal segítette a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban.

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, erősödik a magyar gazdaság, egyre többen dolgoznak és emelkednek a bérek. Hozzátette, ez a környezet biztosítja a fejlődés lehetőségét a hazánkban működő társaságoknak. Kiemelte, tavaly 4,6 százalék volt a gazdasági növekedés, és már több mint 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon. A foglalkoztatási ráta az európai uniós átlag fölé került, az aktív népesség csaknem 70 százaléka dolgozik, a bruttó átlagkereset 11,6 százalékkal nőtt tavaly. A miniszter arról is beszélt, Veszprém megye az egyik leggyorsabban fejlődő térség, a munkavállalók száma 140 ezerről 158 ezerre emelkedett az utóbbi nyolc évben. A vállalatot méltatva elmondta, a 77 Elektronika Kft. a példa arra, hogy Magyarországon is lehet olyan céget felépíteni, amely világraszóló gazdasági sikert ér el. Hozzátette, a kitartó munka, a fejlesztések, az innováció és a megtermelt profit egy részének visszaforgatása meghozza az eredményt. Kiemelte, a kormány intézkedései, például az adócsökkentések vonzó befektetési országgá teszik hazánkat. A pénzügyminiszter úgy vélte, a magyar egészségipar képes jelen lenni a világpiacon, és a negyedik ipari forradalomba bekapcsolódó cégek egy-egy terméke ismertté teszi az országot.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, a város gazdaságának alapját a turizmus adja, de csak ez az ágazat nem biztosítja a település jövőjét. A polgármester megjegyezte, a város egyik legnagyobb foglalkoztatója és egyik legnagyobb iparűzési adófizetője a 77 Elektronika Kft. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, világszínvonalú beruházás valósult meg a vállalat, a kormány és az önkormányzat összefogásának eredményeként. Hozzátette, a siker másik titka, hogy a társaság működése kezdetektől az innováción alapul.

Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa elmondta, a vállalat története egy 27 négyzetméteres lakásban kezdődött 1986-ban, mára két telephelyen – Budapesten és Balatonfüreden – összesen 720 munkavállalót foglalkoztatnak. Hozzátette, tavaly először átlépték a 30 milliárdos árbevételt, amelynek 87 százalékát az export teszi ki, miközben az utóbbi néhány évben háromszorosára nőtt a vállalat termelése. A cég 90 országba exportál, Európán kívül az Egyesület Államokba, dél- és közép-amerikai, valamint ázsiai országokba is.

A beruházás révén az ezer négyzetméter nagyságú gyártóterület 2900 négyzetméterre nőtt. A bővítésnek köszönhetően 90 munkavállaló dolgozik a cég balatonfüredi telephelyén.

Ezek is érdekelhetik