Hagyományos és modern

2019.03.18. 07:00

Tarolt a tavalyi építészeti versenyeken a dörgicsei vendégház

Nem nappalit és szobákat kértünk, hanem harmóniát, természetközeliséget, tájba illeszkedést, így fogalmazott Antal Csaba, az elmúlt év építészeti díjnyertes balatoni házait bemutató vándorkiállításon, a dörgicsei Faluházban.

Kovács Erika

A dörgicsei vendégház tulajdonosa, Antal Csaba és tervezője, Kovács D. Barna a díjnyertes épület udvarán

Fotó: Penovác Károly/Napló

A meghívottak megtekinthették a helyi Portus Home-ot, a vendégházat, amely 2018-ban az év balatoni háza és az év háza címet is elnyerte.

A dörgicsei vendégház tulajdonosa, Antal Csaba és tervezője, Kovács D. Barna a díjnyertes épület udvarán Fotó: Penovác Károly/Napló

Fabacsovics Zoltán megyei főépítész köszöntője, illetve a ház tervezésében, kivitelezésében részt vevők méltatása után Jánó Levente polgármester büszkén nyugtázta, hogy dörgicsei házé lett mindkét építészeti elismerés. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke üdvözölte, hogy a dörgicsei épületnél megőrizték a hagyományokat, ami követendő példa. – Meg kell mutatni a Balatonnál az építészeti stílusokat, irányzatokat. Azt szeretnénk, ha ezeket követnék az építtetők, mert nagyon fontos, hogy egy épület, megőrizve a természet értékeit, a település arculatát képviselje, abba illeszkedjen, fogalmazott, majd üdvözölte a vándorkiállítást, amellyel sok helyen lehet látni a díjnyertes épületeket.

Kovács D. Barna, a vendégház budapesti tervezője aláhúzta, az volt a cél, hogy az épület elvonulásra alkalmas, természetközeli, de modern legyen, és illeszkedjen a Balaton-felvidéki tájhoz. A ház ötvözi a helyi sajátosságokat, egyben kortárs szemléletet sugároz, így izgalmas, fedett tornáccal, nyári konyhával, érdekes homlokzattal.

 

A családjával Vászolyon élő Antal Csaba tulajdonos, térinformatikus úgy mondta, megtisztelő számukra, hogy vendégházuk mindkét díjat elnyerte. Büszkék rá, mert a ház építészetileg irányt, jó példát mutat a térségben. Budapestről költöztek ide, ahol megtalálták a nyugalmat, a természetközeliséget, ezt az életérzést szeretnék átadni másoknak is. A háznál csak természetes anyagokat használtak: nádat, fát, a sok üveg miatt olyan az ember érzése, mintha kint ülne a kertben. Vászolyon egy tehénistállót vásároltak, amit a hozzá hasonló, otthon dolgozóknak közösségi irodává alakítanak át.

A dörgicsei találkozót, amelyen meg lehetett nézni a díjnyertes vendégházat, a BSZ és a Nők a Balatonért Egyesület szervezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!