Háromnapos agrárünnep

2019.04.29. 07:00

A generációváltás volt a Pápai Agrárexpó központi témája

Több ezer látogató, gépbemutatók, termelői vásár, vadásznap, szakmai és családi programok három napon keresztül – címszavakban így lehetne összefoglalni a 23. Pápai Agrárexpót.

Polgár Tibor

A kiállított mezőgazdasági gépek a legkisebbek körében is nagy sikert arattak Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A városi sportcsarnokban és környékén megrendezett mezőgazdasági szakkiállítás és vásár a régió legnagyobb ilyen jellegű rendezvényének számít, évről évre nagyon sokan részt vesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében, a pápai önkormányzat támogatásával megvalósuló háromnapos rendezvényen. Idén sem volt ez másként, köszönhetően a változatos programkínálatnak, a számos látnivalónak: többek között különféle gépbemutatók, mezőgazdasági eszközök, szakmai fórumok és tanácsadások, gasztrofalu, agrárjátszótér, állatsimogató, családoknak és gyerekeknek szóló elfoglaltságok színesítették a kínálatot. A nívós esemény ezúttal is remek lehetőséget biztosított az agrárszereplőknek a nagyközönséggel való találkozásra, a lehetséges partnerekkel való megismerkedésre.

A kiállított mezőgazdasági gépek a legkisebbek körében is nagy sikert arattak Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az idei expónak a magyar agrárgazdaság egyik legnagyobb problémája, a generációváltás volt a központi témája, amihez kapcsolódóan a 2019-es nyugat-magyarországi agrárfórumon legfőképpen arra keresték a válaszokat, miképpen lehet vonzóvá tenni a mezőgazdaságot a fiatalok számára. A magyar termelőknek jelenleg csaknem a 60 százaléka 55 év feletti, míg a 40 esztendő alattiak aránya alig haladja meg a 10 százalékot – ezért is különösen fontos az ágazat fiatalítása, aminek elősegítésére tízéves stratégia készül az Agrárminisztériumban.

Fotó: Polgár Tibor /Napló

A Veszprém Megyei Vadászkamara több mint két évtizede szervez vadásznapot a Pápai Agrárexpó keretein belül. A mostani alkalomnak is a szakmai kitüntetések átadása volt az egyik fénypontja: Nimród érmet kapott Vallner Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara érdemérmében részesült Fodor Zoltán, a Hubertus-kereszt arany fokozatával tüntették ki Sarkadi Nagy Istvánt, Zsédenyi Imre pedig a Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!