Rövidesen startol a nyári szezon

2019.04.28. 12:48

Felkészítő fórumot szerveztek a vendéglátásban dolgozóknak

Élen jár Magyarország az élelmiszer-biztonságban, erről beszélt egyebek mellett Lukácsné Németh Katalin a Veszprém Megyei Kormányhivatal (VMKH) élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályának vezetője, megyei főállatorvos egy szakmai találkozón a Club Tihanyban.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

A nyári szezon előtti felkészítő fórumot a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Veszprém megyei képviselete szervezte azoknak, akik a kereskedelemben és a vendéglátóhelyeken dolgoznak.

 

Somogyi Istvánné, a VMKIK titkára köszöntője után Lukácsné Németh Katalin az élelmiszer-biztonságot érintő aktuális feladatokról, illetve az ellenőrzések tapasztalatairól beszélt. Kiemelte, Magyarország élen jár az élelmiszer-biztonságban, de van még tennivaló, és az ellenőrzéseken előfordulnak hiányosságok, ilyen például az élelmiszer tárolása, hőkezelése, a dolgozók személyes higiéniája. A főosztályvezető, megyei főállatorvos egyebek mellett kitért a rákkeltő anyag, az akrimalid csökkentésére, amely az élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor keletkezhet.

Troják László, a VMKH Járási Hivatala főosztályvezetője a munkavédelmi és fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre helyezte a hangsúlyt, Dégi Zoltán, az adóhatóság Veszprém megyei igazgatója a vendéglátást és a kereskedelmet érintő adóváltozásokat, valamint az ellenőrzés legfőbb szempontjait részletezte. Angyalosy Edina, a VMKH főosztályvezetője a megyei munkaerőpiaci helyzetről, a munkaadók támogatási lehetőségeiről tájékoztatta a jelenlévőket.

Vágó Péter, a KISOSZ megyei elnöke összegzőjében kitért a munkaerőhiányra, emiatt a kisebb vállalkozások nem nyitnak ki. Hozzátette, a munkáltatóknak a körülmények javításáért hazai, illetve uniós támogatás kellene. – A Balatonnál mindig jó szezonokat zártunk, a parton rend és fegyelem van, jönnek a vendégek. A szokatlan hőségre hűtőkapacitásokkal fel kell készülni – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!