kollégái döntöttek a díjról

2019.04.29. 17:30

Figula Mihály a Borászok Borásza

Figula Mihály balatonfüredi borászt választották ki maguk közül a legjobbnak a Kárpát-medencei borászok. A Borászok Borászának járó díjat Budapesten, a New York-palotában levő Boskoló Hotelben vette át április 26-án.

Kovács Erika

Figula Mihály: Hisszük és valljuk, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidék a világ egyik legjobb borvidéke, számunkra pedig a legjobb Fotó: Bakos Zoltán

Fotó: Bakos Zoltán

- Nagyon megtisztelő a rangos elismerés, noha mi sohasem díjért dolgozunk, hanem egy profi, tizenhét tagú csapattal tesszük a dolgunkat a családi borászatban – jegyezte meg megkeresésünkre Figula Mihály.

Figula Mihály: Hisszük és valljuk, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidék a világ egyik legjobb borvidéke, számunkra pedig a legjobb Fotó: Bakos Zoltán

A balatonfüredi borász hozzátette, különösen jó érzés számára az, hogy a díjról borászkollégái döntöttek, mert ők pontosan tudják, milyen szakmai munkát végeznek a balatonfüredi családi borászatban.

Figula Mihály a kérdésre, hogy főként minek tulajdonítja az elismerést, úgy fogalmazott, olyan koncepció mentén dolgoznak, amelyben huszonöt éve hisznek, soha nem hátráltak, meg, és nem vetődött fel az, hogy a jól bevált módszeren változtatnának. Eszerint következetesen kitartanak amellett, hogy maximálisan figyelembe veszik az adott termőhely adottságait, ugyanis minden egyes dűlő más és más adottságú, illetve eltérő talajszerkezettel rendelkezik. Mindezek figyelembevételével pincészetükből olyan borok kerülnek ki, amelyek a borvidék karakterét visszaadják, megmutatják.

Zsúfolásig megtelt Budapesten a New York-palotában lévő Boskoló Hotel, ahol átadták a Kárpát-medencei Borászok Borásza-díjat Fotó: Földesi Máté

- Hisszük és valljuk, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidék a világ egyik legjobb borvidéke, számunkra pedig a legjobb – vélekedett a neves borász, aki büszke arra, hogy a Balaton legfontosabb szőlőfajtája, az olaszrizling kerül hordóikba.

A Borászok Borásza-díjat Rókusfalvy Pál borász alapította 2007-ben a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés különbözik az összes korábbi, borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat. Az emiatt kiemelkedő presztízsű elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri el, és a címmel semmilyen anyagi juttatás nem jár. A Borászok Borásza ötletgazdája 2009-ben létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt, amely a díjat felügyeli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!