Hamarosan indul az egységes kérelem beadása

2019.04.04. 16:00

Milliárdokkal támogatták a Veszprém megyei gazdákat

Hétfőtől nyújthatják be az agrárium szereplői az egységes kérelem keretei közötti kifizetési igényeket, idén is kizárólag az agrártárca erre a célra létrehozott elektronikus felületén.

Laskovics Márió

Fotó: pixabay.com

A Veszprém megyei gazdákat tavaly több mint 16 milliárd forinttal támogatták.

Az egységes kérelem 2019-ben már csaknem 50 kifizetési igényt foglal magában, köztük az agrártámogatások legnagyobb részét kitevő területalapú támogatást (SAPS) és az állatlétszám alapú támogatásokat. A területalapú támogatás lényege, hogy meghatározott művelési kötelezettség mellett, hektáronként jogszabályban megállapított összegű támogatást igényelhetnek a gazdálkodók. Fontosak továbbá az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítást, vagy az ökológiai sokszínűség megőrzését támogató jogcímek – tájékoztat sajtóközleményében a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Mint megtudtuk, az egységes kérelem keretei között tavaly országosan csaknem 500 milliárd forint támogatáshoz juthattak a gazdálkodók. Ebből a legjelentősebb összeget területalapú támogatásra (221 milliárd forint), illetve a zöldítés támogatására (110 milliárd forint) fordították. Agrár-környezetgazdálkodásra, valamint Ökológiai gazdálkodás támogatására egyaránt mintegy 50 milliárd forint jutott. Több mint 172 ezer termelő igényelt alaptámogatást, a jogosult területek nagysága csaknem 5 millió hektár volt.

A Veszprém megyei gazdálkodók több mint 16 milliárd forint támogatásban részesültek 2018-ban. Helyi szinten több mint 160 ezer hektárra igényeltek területalapú és zöldítés támogatást, a legnagyobb összegű kifizetés 6,3 milliárd, illetve 3,6 milliárd volt. A 2018-as végkifizetések várhatóan április végéig befejeződnek.

A kérelem benyújtására április 8-tól elektronikusan, ügyfélkapun keresztül van lehetőség, amit bármelyik Veszprém megyei kormányablakban díjmentesen nyithatnak a gazdálkodók. A kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya november óta új telephelyen, a Veszprém, Egyetem utca 17. szám alatt működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában