Folyamatos fejlesztések

2019.06.11. 07:00

Alacsony árak és stabilitás jellemző a Pápai Vízműnél

Az előző évhez hasonlóan idén is jelentős fejlesztéseket tervez a Pápai Vízmű Zrt. A nagy értékű beruházásokat a társaság kiegyensúlyozott gazdálkodása, stabil működése teszi lehetővé.

Polgár Tibor

Lukács Endre kiemelte, 2019-ben mintegy 300 millió forint értékben terveznek fejlesztéseket

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A Pápai Vízmű Zrt. a napokban tartotta meg éves közgyűlését, amin többek között a vállalat 2018-as költségvetéséről is számot adtak. Lukács Endre vezérigazgató a Naplónak nyilatkozva elmondta, az összesen csaknem kilencmilliárd forintnyi eszközt kezelő és működtető cégükben 41, a Pápai járás területén elhelyezkedő önkormányzatnak van tulajdonjoga. A vízmű Pápán kívül egy körülbelül 30 kilométeres sugarú körben végez vízszolgáltatást.

– Közel 1,4 milliárd forint volt a 2018-as árbevételünk, aminek jellemzően a mintegy 95 százaléka a vízdíjbefizetésekből áll össze. Itt érdemes megjegyezni, hogy országos szinten az egyik legalacsonyabb vízdíjjal dolgozunk, ez nálunk a Veszprém megyei átlagnak csupán a kétharmada. Van olyan térsége a megyének, ahol a mi árunkhoz képest a kétszeresébe kerül a víz. 2011 óta nem emeltünk vízdíjat, sőt, 2013-ban tízszázalékos árcsökkentést hajtottunk végre, miközben szinte minden más fogyasztási cikknek nőtt az ára, illetve például az áramnak is, nem beszélve az anyagköltségek emelkedéséről. Emellett a munkaerő megtartása érdekében béremeléseket valósítottunk meg. Mindezt figyelembe véve különösen örömteli, hogy 2018-ban is eredményes volt a gazdálkodásunk, 21 millió forint nyereséggel zártuk az esztendőt. Ezt az összeget további fejlesztésekre szeretnénk fordítani – közölte Lukács Endre.

A Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója visszatekintve kifejtette, tavaly csaknem 250 millió forintot költöttek korszerűsítésre, eszközbeszerzésre, például vásároltak egy új kombinált csatornamosó és- tisztító járművet, ami elengedhetetlen az alapvető feladatellátáshoz.

– Idén mintegy 300 millió forint értékben tervezünk fejlesztéseket. Ennek egy részére pályáztunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál. Egyebek mellett szeretnénk lecserélni egy újra a több mint húszéves iszapcentrifugánkat, valamint folyamatos munkát ad számunkra az elöregedett ivóvízvezetékek rekonstrukciója, illetve az informatikai fejlesztésekről sem feledkezhetünk meg. A tervezett beruházásokat a Pápai Vízmű Zrt. kiegyensúlyozott gazdálkodása, stabil működése teszi lehetővé – hangsúlyozta lapunknak Lukács Endre.

Lukács Endre kiemelte, 2019-ben mintegy 300 millió forint értékben
terveznek fejlesztéseket
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A vezérigazgató kérdésünkre megjegyezte, mivel igyekeznek a megfelelő szinten tartani a béreket, a társaságuknál régóta nincs munkaerőhiány, és nagyon kicsi az állomány fluktuációja. Egyedül az jelenthet majd később problémát, hogy egyre kevesebb a fiatal vízvezeték-szerelő a szakmában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!