jobb készülni a télre

2019.08.14. 07:00

A kereslet és a bérek is drágították a fát

A szakértők szerint az elmúlt évtized legnagyobb tűzifa-árnövekedésével kapcsolatban kiderült, hogy az emelkedésben nagyrészt a tűzifatermeléshez kapcsolódó bérek és szolgáltatási díjak növekedése játszott, játszik szerepet, ugyanakkor a kereslet növekedése is mérhető.

Juhász-Léhi István

rpt_soft

A piacot ismerők szerint az árnövekedés üteme az elkövetkezendő időben némileg mérséklődhet, mert kialakul egyfajta egyensúly a kereslet-kínálati oldalon. A tanács viszont egyöntetűen az, hogy a legjobb, ha egy évvel a felhasználás előtt beszerezzük a tűzifát, amelyet felhasítva, jól szellőző, fedett helyen érdemes aztán tárolni, nem másért, mint a magasabb fűtőérték miatt. A fához értők szerint Magyarországon a lombos fafajok között nincs komoly fűtőértékbeli különbség.

A tűzifa fűtőértékét a nedvességtartalom vagy a kéreg aránya határozza meg, így elsősorban a tölgy, az akác és a bükk tűzifa az igazán keresett. Egy porvai kereskedésben például egy köbméter bükk vegyes méretű száraz tűzifa 15 900, míg hasonló mennyiségű és fajtájú hasított vastag tűzifa 16 900 forintot kóstál. Veinperl József a cég nevében a Naplónak elmondta, ők nem emeltek árat, annyiért adják a fát majd szeptemberben is, mint eddig.

Sokan már a nyári időszakban felkészülnek a hideg napokra, megveszik, hasogatják és betárolják a tűzifát
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Mi kerítésléccel foglalkozunk, tűzifát egy éve árulunk – mondta. Szerinte nehéz megmondani, hogy a fa iránti kereslet nőtt vagy esetleg csökkent volna. Úgy látja, hogy ez változó: függ az időjárástól és a pénztárcától is. – Volt olyan időszak, hogy nem győztük, de előfordult, hogy néhány fuvarunk volt naponta – jelentette ki Veinperl József, aki természetesen fával fűt. – Nem olcsó persze a fa, de a gáz és a villany sem. Ám szerintem még mindig fával lehet igazi meleget csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!