Jól termett a hibernál

2019.08.30. 07:00

Idén optimális évjárat mutatkozik a füredi szőlőkben

Kitűnő termés, kiegyensúlyozott savtartalom és tökéletes, húszas értéket jelző cukorfok jellemzi a hibernált, a balatonfüredi Gyukli Pincészet egyik gyöngyszemét. A fürtöket szerdán szüretelték az ültetvényen.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Büszkén mutatta a makkegészséges fürtöket Gyukli Krisztián borász, a nevét viselő pincészet tulajdonosa, a Rizling Generáció elnöke a szerdai szüreten. Felidézte, két éve telepített hatszáz tőke, német nemesítésből származó hibernál szőlőfajtát a modern művelés bemutatása céljából. Az itteni termésből reményei szerint a jövőben évente 1000 palack bor lesz.

Veres Zsuzsanna szedi a szőlőt a Gyukli Pincészet idei harmadik szüretén
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tavaly még levagdosták a fürtöket, hogy ne terheljék a tőkéket, amelyek idén már erősek, így termésbe tudták állítani az ültetvényt.

Minden tőkén hat-nyolc, makkegészséges fürt található. Idén már készítenek egy–kétszáz liter bort ebből a fajtából, amit jövőre piacra is dobnak.

Gyukli Krisztián borász elmondta, az országban van másutt is ilyen ültetvény, de ez a fajta nem terjedt el, leginkább házasításnál használják fel szép és finom sauvignon blanc illataiért: hozzákeverik egy másik fajtához, és így dominál a borban. – Ezek a bogyók különböző tiolos vegyületeket tartalmaznak, amelyek felelősek az egész világon ismert sauvignon blanc­-os, frissen vágott füves, zöldes, csalános, bodzaszörpös, maracujás ízvilágért – jegyezte meg a borász. Hozzáfűzte, az említetthez hasonló borokat ad ez a szőlőfajta, és mivel ellenáll a betegségeknek, nincs szükség vegyszeres növényvédelemre.

Gyukli Krisztián 5,6 hektáros ültetvénye száz százalékban ökológiai művelésű, nem alkalmaz semmilyen felszívódó szert, gyomirtókat. Kizárólag réz- és kénalapú készítményeket használ, de ezeket is ott, ahol nem gombarezisztens a szőlőfajta, mint például az Irsai Olivér, a kékfrankos vagy az olaszrizling.

A pincészetnél a mostani volt a harmadik szüret idén, a solarist – 23-as cukorfokkal – és az Irsai Olivért – 16-os cukorfokkal – már betakarították. Eddigi tapasztalataik jók, ültetvényeikre rendszeresen járnak bogyómintát gyűjteni, amiket laboratóriumi vizsgálatra visznek, az eredmények nagyon biztatóak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Lényeges, hogy akkor szüreteljünk, amikor a szőlő optimális biológiai érettséget mutat, és ne akkor, amikor a család ráér, mert csak így lesz harmonikus a bor, fogalmaz. Úgy látja, idén jó lesz az évjárat, tavaly nagyon száraz, aszályos év volt, az elmúlt száz év legmelegebb nyaraként jegyzik. Tavaly gyorsan cukrosodott a szőlő, a borban is magasabb lett az alkohol, alacsonyabb a sav. Idén viszont sokkal kiegyenlítettebb volt a nyár, esett bőven csapadék, így kiegyensúlyozottabb lesz a savszerkezetük a boroknak.

A cukortartalom nem kúszik el annyira, hogy magas alkoholtartalmú borok készüljenek. Idén közel optimális évjárat mutatkozik, gombás megbetegedések nélkül.

– Egészségesek a szőlők, jó termést tudunk szüretelni az egész borvidéken – állítja a borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!