Kitolódik a szezon

2019.08.31. 07:00

Nem ér véget Lőrinc napjával a dinnye árusítása

Idén később indult a magyar dinnye árusítása, ennek a hozadéka, hogy szeptember elejéig biztosan kitart a szezon, és a termelők tapasztalatai szerint a vásárlók érdeklődése is.

Polgár Bettina

Fotó: Pesthy Márton/Napló Archív

Mint Pilbát Vivientől megtudtuk, körülbelül még két hétig pörög a dinnyeszezon. Egyelőre nem kásásodik a gyümölcs, pedig augusztus végén ez már gyakran elő szokott fordulni. A keresletre nincs panasz, kánikulában jól fogyott a cecei görögdinnye.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén a görögdinnye-termő­terület 4800 hektárt tett ki hazánkban. A tapasztalatok szerint évről évre nő a hazai fogyasztás: míg nyolc éve nagyjából 8–9 kilogramm dinnyét fogyasztott egy magyar átlagosan, ma ez a szám eléri a 13–15 kilogrammot is.

– Az idei hektikus év volt, hiszen magas felvásárlási árakkal indultunk, amelyek aztán július végén jelentősen csökkentek. De nincs még vége a szezonnak, úgy tűnik, a tavalyinál jobb évük lesz a hazai termelőknek – összegezte a 2019-es szezont a Zamárdiban tartott sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Mint mondta, cél a dinnyeszezon kitolása szeptember közepéig, végéig, amire a májusi hűvös időjárás is rásegített. Ezenkívül a fajtaváltás, a technológiai váltás az ültetési és a szedési időszakokat is befolyásolta: van még dinnye a keresletnek megfelelő mennyiségben. – Itthon hagyományosan Lőrinc napján véget ér a dinnyeszezon, ezért tartunk fogyasztói kampányt, hogy felhívjuk a figyelmet: akár szeptember végéig jó minőségben lehet venni ezt a gyümölcsöt – tette hozzá Feldman Zsolt.

Oláh Csaba pápai dinnyeárus július közepéről összesen hat helyszínen van jelen a régióban cecei dinnyével. Megtudtuk tőle, a termelők tájékoztatása alapján már az idei indulásnál számítottak arra, hogy áttolódik szeptemberre a szezonzárás. – Szeptember első részében még biztosan lesz jó minőségű magyar dinnye. A vevők érdeklődése továbbra is magas, főleg a meleg napokon ugrik meg a kereslet – magyarázta. Megjegyezte, hálásak a bizalomért, hiszen sok a visszajáró vevő, többen jelzik, hogy már negyedszer-ötödször jönnek, mert nem csalódtak a minőségben. – Hiába kezdődött később a dinnyeszezon, úgy néz ki, jó évet zárunk – tette hozzá Oláh Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!