gazdasági körkép

2019.12.20. 07:00

Mélyen a zsebünkbe nyúlunk az ünnepi bevásárláskor

Évről évre többet költ a magyar lakosság a karácsonyi ünnepekre, vagyis egyre mélyebben nyúlunk a pénztárcánkba az adventi várakozás időszaka alatt, derült ki a Budapest Bank megbízásából készített karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatási eredményekből.

Borsos Renáta

A megfelelő ajándékok kiválasztásakor és csomagolásakor egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok

Forrás: Archív

Az ünnep előtti költésekre rávilágító vizsgálatot a piackutatással foglalkozó GfK Hungária Piackutató Intézet végezte 2019. november 19. és november 25. között. Az online kérdőíves felmérést a 23 évnél idősebb magyar lakosság körében végezték.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből kiderült, hogy az 500 válaszadó az ünnepi kiadásokat az aktuális fizetésükből vagy megtakarításukból fedezi, csupán negyedük tervezi azt, hogy hitelt vesz fel. A megfelelő ajándékok kiválasztásakor és csomagolásakor egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok, viszont a megmaradt karácsonyi ételeket még mindig nagyon kevesen juttatják el a rászorulóknak.

Idén a megkérdezettek összesen átlagosan 58 ezer forintot költenek ajándékokra, a legtöbben hat szerettüknek választanak valami meglepetést. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar fogyasztók évről évre több pénzt fordítanak karácsonyi ajándékokra. Tavaly 56 ezer forintot, míg azt megelőző évben 52 ezer forintot költöttek.

A megfelelő ajándékok kiválasztásakor és csomagolásakor egyre fontosabbak a fenntarthatósági szempontok Fotó: Archív

Lapunk megkérdezett egy tapolcai családot, hogyan készülnek az ünnepre, átlagosan mennyit költenek. A névtelenséget kérő családfő elmondta, mivel a gyerekek már nem kicsik, inkább csak szimbolikus ajándékozás van náluk. Mindenki kap valami apróságot, de nem viszik túlzásba a költekezést. Ami fontos náluk, hogy minőségi alapanyagokból készüljön a karácsonyi menü, ilyenkor lazac és más finomságok is az asztalra kerülnek egy-egy finom bor társaságában. Ajándékokra kicsit kevesebbet szánnak, mint a kutatásban említett összeg.

A reprezentatív felmérés szerint a fővárosban élő megkérdezettek 47 százalékának nem okoz anyagi terhet a karácsonyi készülődés. A vidékiek esetében ez az arány 38 százalék. Évek óta átlagban 6 szerettüknek keresik az ideális meglepetést. A megkérdezettek 36 százaléka használja a hitelkártyáját is az ajándékok megvásárlásakor. Nőtt azoknak az aránya, akik biztosak abban, hogy határidőre feltöltik a hitelkártyakeretüket.

Az eredmény a tudatos termékhasználatra utal, jegyezte meg a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője, Somogyi Péter. Megfontoltabban költenek az emberek, mivel a felhasználandó átlagos hitelkeret az előző évi 70 ezer forintról 62 ezer forintra mérséklődött. Ez a csökkenés az ajándékokra fordított összeg emelkedésével utal az emelkedő bérekre.

Kiderült, a 23–29 évesek egyötöde, a 30–39 éveseknek a tizede, míg a 40 év felettiek harmada úgy tervezi, hogy az ünnepi kiadásokat az aktuális fizetésükből és tartalékaikból fedezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!