körkép

2019.12.30. 11:00

Pezsgő nélkül nincs szilveszter, de feljövőben a prosecco

Bár lassú átalakulás megy végbe a hazai pezsgőpiacon, egyelőre az édes tankpezsgő a legnépszerűbb a fogyasztók körében.

Marton Attila

Sebe István, egy veszprémi borszaküzlet társtulajdonosa szerint felfutóban van a hazai pezsgőkészítés

Fotó: Penovác Károly/Napló

A hazai pezsgőfogyasztás egyelőre nagyon szezonális, zömében jeles eseményeken – például születésnap vagy szilveszter alkalmával – kerül asztalra egy-egy palackkal, mondta el Sebe István, egy veszprémi borszaküzlet társtulajdonosa. A hazai statisztikák szerint a pezsgőértékesítés közel fele az év utolsó két hónapjára tevődik, és a fogyasztók egyre tudatosabban keresik a jó minőségű, magasabb árfekvésű pezsgőket, miközben csökken az édes pezsgők aránya az értékesített termékek között.

A kereskedő elmondta, míg a borkultúrában jelentős fejlődés ment végbe az utóbbi csaknem két évtizedben, a pezsgőfogyasztás terén még előrelépésre van szükség ahhoz, hogy a hétköznapokban is népszerűbb legyen.

– A pezsgőnek jó étvágygerjesztő hatása van, segíti az ízek érzékelését, a buborékjai ugyanis felélénkítik az ízlelőbimbókat – magyarázta Sebe István. A tradicionális eljárással készült pezsgők elterjedésének egyik gátja az áruk: a hazai és a külföldi termékek sem olcsók, az elérhetőbb és legnagyobb mennyiségben kínált tankpezsgők minősége azonban nem összevethető egy hagyományos, palackban érlelt pezsgővel.

Sebe István, egy veszprémi borszaküzlet társtulajdonosa szerint felfutóban van a hazai pezsgőkészítés Fotó: Penovác Károly/Napló

A hazai pezsgőkészítés felfutását azonban jelzi, hogy egyre több borászat, országosan 20-25 pincészet készít kisebb tételben pezsgőt, ami színesíti a palettát, ám ezek egyelőre nem veszélyeztetik a nagy, akár évszázados múltra visszatekintő márkák piaci pozícióját.

Sebe István elmondta, a korábbi években többnyire pezsgőt vásároltak az óév utolsó napjaiban a fogyasztók a szak- üzletben, idén várhatóan már kiegyenlítődik a pezsgők és proseccók aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!