Csendes, tiszta, zöld

2020.01.28. 20:00

Környezetbarát működésre törekszik a pápai kórház

Elektromos autóval bővült a Gróf Esterházy Kórház folyamatosan megújuló eszközparkja. Az új, környezetbarát gépjárművet Töreki-Vörös Ibolya, a pápai egészségügyi intézmény főigazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Napelemek telepítése, a világítás korszerűsítése és 1,6 milliárd forintos összértékű energetikai felújítás után egy elektromos autó beszerzésével újabb lépést tett a pápai kórház a környezetbarát, energiahatékony működés irányába. Töreki-Vörös Ibolya kifejtette, a kormány hárommilliárd forintot biztosított arra, hogy a hazai kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ összesen 249 elektromos járművet szerezhessen be. Ezeket az e-autókat az ország 90 egészségügyi intézménye között osztották szét, így került egy Pápára is.

– Kórházunk mindig körültekintő tervezéssel törekedett a gazdaságilag hatékony struktúra kialakítására, valamint az ehhez kapcsolódó szakmai és működési fejlesztések megvalósítására. Ennek nyomán 2016-ban napelemes rendszert telepítettünk, és a világítás korszerűsítése is megtörtént. Mindehhez kapcsolódóan 2019 tavaszán megkezdődött és az idei év közepére befejeződik az intézmény teljes fűtéshálózatának és nyílászáróinak cseréje, továbbá a homlokzatok és a födémek hőszigetelése. A tudatos tervezésnek köszönhetően a hatékonyabb működés mellett környezetbarátabb is lett a kórházunk – hangsúlyozta a főigazgató.

Az új, környezetbarát gépjárművet Töreki-Vörös Ibolya, a pápai egészségügyi intézmény főigazgatója mutatta be
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Töreki-Vörös Ibolya elárulta, már korábban is terveztek gépjárműcserét, azonban ezt nem tudták saját forrásból megvalósítani. – Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ 90 intézményt, köztük bennünket is „megajándékoz” egy elektromos gépkocsival. Néhány hete vettük birtokba a Volkswagen e-Golf típusú autónkat – tájékoztatott a pápai kórház vezetője. Mint mondta, a tisztán elektromos meghajtású, új gépjármű egy töltéssel csaknem 200 kilométert tud megtenni, és a 21. századi mindennapok elvárásainak megfelelő felszereltséggel rendelkezik.

– Az új e-autónkat a műszaki paramétereit figyelembe véve leginkább sürgősségi vérkészítmények szállítására, telephelyek közötti ügyintézésekre, illetve szakembereink hivatalos utaztatására használjuk majd. Így kórházunkban egyre inkább érvényesül a környezetbarát és energiahatékony működés, amely hosszú távon anyagi megtakarítást is eredményez. A 2016-ban indított beruházásaink, az e-autó használata, valamint a folyamatban lévő energetikai projektünk, a fűtéskorszerűsítés és a nyílászárócsere mind ezt a célt szolgálja – mutatott rá Töreki-Vörös Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!