ingatlanspekulációk

2020.01.28. 11:00

Új illeték szab gátat a telekspekulációnak

A kormány brutális illetékkel szorítaná vissza a telekspekulációt. Az eladást megelőző tíz éven belül belterületbe vont ingatlanokra vonatkozó törvény február 1-jével lép életbe.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay.hu

Leszámolna a kormány az olyan ingatlanspekulációkkal, amikor valaki megvesz egy külterületi ingatlant, majd a belterületté nyilvánítást követően jóval magasabb áron eladja. A visszaéléseket visszaszorítani szándékozó törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be novemberben, az Országgyűlés pedig december elején fogadta el. Ennek értelmében azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február 1-jétől. Az illeték mértéke az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka.

Tehát az adóhatóság megállapítja majd az ingatlan értékét az eladásakor, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, azaz amennyit az eladó (akár magánszemély, akár cég) nyerne az üzleten, annak a 90 százalékát tőle visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják. Amennyiben az ingatlan forgalmi értékének megállapítása nem történt meg a megszerzéskor, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd megfizetni az illetéket. Mindez akkor lesz érvényes, ha a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt. A szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd.

Az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázták a szabályozás szükségességét. Ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a építési telkek eladási árát nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új illeték bevezetésével. 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága.

Egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd pedig jelentős haszonnal továbbértékesítik. A törvénymódosítás célja, hogy visszaszorítsa az ilyen spekulációs visszaéléseket, amelyek a külterületi ingatlanok belterületbe vonásával kívánnak jelentős vagyonszerzést realizálni. Az illeték kirovása ezen spekulációs módszer visszaszorítását és a visszaélések megfékezését célozza meg, olvasható az indoklásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában