Furmintnapok Köveskálon

2020.03.03. 11:30

Nagy kihívások elé állítja a klímaváltozás a Káli-medence szőlészeit

Egy átlagos borfogyasztónak a furmintról elsősorban Tokaj és a Somló jut eszébe. A Furmintnapokat viszont a Káli-medencében, Köveskálon rendezték meg a hétvégén, immár harmadik alkalommal.

Hegyi Zoltán

A furmint előkelő helyet foglal el a hazai piacon, de az exportpiacokon is sikeres

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A meteorológiai tél goromba vége, a viharos szél sem rettentette vissza a táj és a borok rajongóit, a poharakkal – vagy mindjárt kartonokkal – felszerelkezett látogatók felpezs­dítették a szállás- és vendéglátóhelyeket, az esemény a szakmaiságon túl jól példázza a szezon meghosszabbítására irányuló erőfeszítéseket, a hajdanvolt mezővárosból hosszú Csipkerózsika-álom után „gasztrofaluvá” váló település határozottan megélénkült egy hosszú hétvégére.

Jegyre lehetett kóstolgatni a furmintot
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mert az egy létező és jelentős probléma, hogy a Káli-medencében nyaranta meg lehet vadulni a tömegturizmustól, míg ősztől tavaszig olyanok az utcák, mintha karanténba került volna a vidék. A főszereplő természetesen a furmint volt, amivel nagy terveik vannak a magyar borászoknak az export tekintetében, de komoly esély van arra (esetleg házasítva is, például a hárslevelűvel), hogy itthon divattá váljon furmintot kortyolgatni.

Előretörése már most emlékeztet a kadarka és az olaszrizling becsületének visszaadását kísérő revelációra, és hát valljuk be, amióta a borfogyasztás is szerves része a hazai gasztroforradalomnak, mindig vannak hívószavak, ilyenek voltak például a kilencvenes években a chardonnay, a barrique és a cuveé, aztán a rajongás egy része lecsillapodott, a másik meg beépült az egészbe.

Mindenesetre a „furmintjegyek” szépen fogytak, a szervezők (helyi borászok és vendéglátók) ezúttal a korlátlan kóstolás biztosítása mellett döntöttek, ami egyszerre elegáns és kockázatos vállalás, hiszen kizárólag a legkeményebb borsznobok jönnek tűzbe egy hatalmas pohár alján lötykölhető mikroszkopikus mennyiségű bor látványától, de az sem szerencsés, ha talicskával kell letolni a hegyről a vehemens turistát.

A furmint előkelő helyet foglal el a hazai piacon, de az exportpiacokon is sikeres
Fotó: Balogh Ákos/Napló

iszen a cél ugye a fajtával és a borásszal való ismerkedés lenne. Idén kétféle jegytípus között lehetett választani, a sétáló kóstolós kombinálható volt mesterkurzuson való részvétellel, és utóbbin többek között arról is folyt a diskurzus, hogy milyen kihívások elé állítja a klímaváltozás a szőlészeket, borászokat.

A teremből kilépve mindjárt kaptunk is egy kis ízelítőt belőle a lassan megszokottá váló szélviharokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!