hirdetés

2020.06.18. 06:00

Szombathely, a nyugat királynője

Dimbes-dombos, hangulatos utcáinak köszönhetően nyugodt hangulatot árasztó, kisvárosi életérzést kelt bennünk. Vas megyében található Szombathely az ország egyik legrégebbi városa, innen kapta a nyugat királynője elnevezést is.

Szombathely jelentős gazdasági szerepét a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ jelenti. 2012-ben alapították, ezzel rengeteg munkahelyet teremtve az ott élőknek és oda költözni vágyóknak. További jelentős gazdasági funkciókat tölt be a városban az: iQor Global Services Hungary Kft, STYL Fashion Kft, BPW-Hungária Kft és további pár korlátolt felelősségű társaság is.

Közlekedési infrastruktúrája lassan felveszi a nagyvárosiasabb közlekedés elvét. Autópálya, buszok és vonatok állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy eljuthassunk további városokba. A tömegközlekedés autóbuszokkal zajlik. Több mint 40 jármű áll az utasok rendelkezésére és azok a város 32 vonalán működnek. Régen működő vasútvonal mára már teljesen megszűnt, de az újrareformálása azóta már többször is felmerült.

A sportéletben, illetve a kulturális életben is kimagasló szerepet tölt be a Savariaként is ismert város. A Haladás FC és a Dobó Akadémia otthona, de a sportolni vágyóknak további lehetőségük van tánc egyesületet, vízilabda klubot, kézilabda szakosztályt és lovaglást is választani.

Műemlékekben, nevezetességekben a többi városhoz hasonlóan Szombathely is bővelkedik. Múzeumait egy nap alatt képtelenség lenne végig járni, de több kastélyt, templomot, kápolnát és apácazárdát megcsodálhatunk, ha két, három napot a városban töltünk. A fesztivált kedvelők is találnak testhezálló programokat, minden évben megrendezik a Szentiván – éji Vigasságot, ahol az év leghosszabb napját ünnepelik a Csónakázó-tó és környékén, a szabadban. Aki a komolyzenét kedveli, ő is megtalálhatja számításait: a Bartók Fesztiválon és Szemináriumon. Nemzetközi konferenciák és zenetudományi előadások színesítik minden évben a programot.

Szombathely potenciális lakóhely lehet azok számára, akiket munkájuk a szomszédos országok egyikébe szólítja. Ausztria határától 5 kilométerre, de még Szlovénia is megközelíthető távolságon belül található. A koltozzbe.hu statisztikái szerint a városban az elmúlt fél évben 15%-al emelkedtek az eladó lakás árak. Az Ifjúsági lakótelepen a legdrágábbak a négyzetméterárak, míg Alsóhegy-Középhegy kertvárosában a legolcsóbbak. Ez a nyugati behatásnak és a dinamikusan fejlődő városnak is köszönhető.

Kedveltebb városrészek Szombathelyen

Ifjúsági lakótelepre rákeresve megkaptuk a választ, hogy miért ez a legdrágább városrész. Eladó új építésű lakások garmadája várja leendő, új lakóikat az a településrészen. 19,9 milliótól kezdődnek az árak, de a legdrágább is 54,9 millió forint, ami fővárosi viszonylatban körülbelül csak a középár kategóriának felelne meg.

A belvárosban szélsőséges a kínálat. Találtunk felújításra szoruló, 2 szobás téglalakást, 3 szobás földszinti eladó lakást Szombathelyen, de 19.9 millió forinttól 1 szobás, bútorozott, felújított, modern berendezésű lakást is vásárolhatunk.

Oladi kertvárosban eladásra kínálnak telket, 100 négyzetméteres ikerházat, de 75 millió forintért, komplett új családi házat is vásárolhatunk.

Ilyen festői tájképpel és ilyen kultikus múlttal megáldott városkában ki ne szeretne eladó lakást vásárolni? Pezsgő nagyvárosi polgári lakásoktól kezdve a kertvárosi családi házakon át a városszéli zöldfelületen elnyúló barátságos kuckókig többféle eladó lakást találtunk koltozzbe.hu –n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!