Jöhet a Giro d’Italia!

2020.06.26. 16:30

Tükörsima út vezet a 71-esről a Tihanyi-félszigetre

A Magyar Falu Program (MFP) támogatásával, 178 millió forintból megújult Tihanynál a 71-es főút és a félsziget közötti, mintegy két kilométeres bekötő szakasz.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A pénteki átadáson Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, látszik az élénk balatoni forgalomból, hogy Tihany a turisták egyik vonzó célpontja.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Rózsa Éva, a Németh László Művelődési Ház igazgatója köszöntője után Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója kiemelte, a közút 1630 kilométer úthálózatot kezel az országban, amiből ezúttal közel két kilométeres szakasz újult meg a Magyar Falu program finanszírozásával. Úgy fogalmazott, megérdemelte a Balaton egyik gyöngyszeme a jó minőségű utat, aminek a kivitelezését a Strabag nyerte el, és bruttó 178 millió forintba került. A munkát május 18-án kezdték, és a napokban megtörtént a műszaki átadás is. Az út nagyon rossz állapotban volt, ahol felmarták a burkolatot, újraaszfaltoztak, megújultak a burkolati jelek, a jelzőtáblák, vízelvezetőt is építettek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Köszönettel szólt Tósoki Imre polgármester köszönettel az MFP, illetve a kormányzat támogatásáról, Kontrát Károly képviselő segítségéről. Utalt a település közlekedésfejlesztési céljaira, amelynek része a megújult bekötő útszakasz is. A munkát a Kossuth Lajos utcában folytatják, ahol a regionális vízművel már megegyeztek az elavult gerincvezeték, és a házi bekötések kicseréléséről. Ez 2021-ben elkezdődhet, majd megújul az ottani, közel másfél kilométeres szakasz. Újraaszfaltozzák a Major utcát is, ami szintén a biztonságot szolgálja. Néhány héten belül elkészülnek az új gyalogosátkelők is, például a Gödrösi strandnál, az egészségháznál.

A köszöntők után nemzetiszínű szalag átvágásával felavatták az útszakaszt, ami a 71-es számú főút és a Tihanyi-félsziget között teljesen megújult
Fotó: Balogh Ákos/Napló

-Beindult a turizmus, utalt az átadás helyszíne mellett dübörgő, hatalmas forgalomra Kontrát Károly képviselő. Üdvözölte, hogy együttműködéssel és összefogással sikeres volt a járvány elleni védekezés, most egy jobb élet és a gazdaság beindítása van napirenden. Elhangzott, az MFP révén tavaly 50 milliárd forint állt rendelkezésre országosan a kistelepülések között útjavításra-, és útépítésre, ennyi szerepel idén, és a jövő évi költségvetési tervben is. A most felújított szakaszon is haladt volna a Giro d’Italia kerékpáros verseny, amit a képviselő reményei szerint később megrendeznek. A köszöntők után nemzetiszínű szalag átvágásával felavatták a megújult útszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!