kinyíltak a határok

2020.06.28. 07:00

Veszprém megyéből is utaznánk, de hova menjünk?

A múlt héten megtört a jég, mostanra mindennaposak a foglalások, és kezd alakulni a nyári hangulat – árulta el Stileth Nikoletta, a pápai N-Tours utazási iroda vezetője.

Polgár Bettina

Jelenleg szabadon utazhatunk több szomszédos országba, például az egyre felkapottabb szlovén tengerparthoz is

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Stileth Nikoletta kifejtette, igyekeznek naprakészek lenni, folyamatosan követni, hogy melyik ország mikor nyit, milyen beutazási feltételekkel.

– A külügyminisztérium honlapja mellett a célterületeken az általam ismert idegenvezetőkkel is rendszeresen egyeztetek, hogy a helyszínen milyen szabályok vannak érvényben – tette hozzá. Mint mondta, a helyzetet némiképp bonyolítja, hogy egyes területeken, ahol egyszer már enyhítettek a korlátozásokon, a közelmúltban újra visszahozták a szigorító intézkedések egy részét. Ez történt például Dubajban is.

Dubajban közelmúltban újra visszahozták a szigorító intézkedések egy részét
Fotó: pixabay.com

– Az utóbbi időszakban sok utazásszervező összevonta a járatait, több járatot töröltek. Most tehát az lesz a következő probléma, hogy nem lesznek helyek a repülőgépeken, viszont az utasok már előre eltervezték, kikérték a szabadságukat – mutatott rá az utazási iroda vezetője. Kiemelte, azokban az országokban, ahol a turizmusból élnek, igyekeztek minél előbb megoldást találni a kialakult helyzetre. Az Európai Unión belül megkötések nélkül utazhatunk egyebek mellett Görögországba, Szlovéniába, Horvátországba, Ausztriába, Csehországba, de Olaszország is hamar nyitott.

Jelenleg szabadon utazhatunk több szomszédos országba, például az egyre felkapottabb szlovén tengerparthoz is
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Amerika egyelőre nem érhető el a turisták számára, és a Karib-térség sem, bár Kuba lassan nyit. Kubában egyébként egészen jó koncepciót találtak ki: Havannát és az ország belsejét nem nyitják meg, az üdülőövezeteket viszont igen – magyarázta Stileth Nikoletta. Bahreinben is egyedi megoldás született: a reptéren az utasok kapnak egy órát, amelyet szinkronizálniuk kell a telefonjukkal. Ez az óra aztán szó szerint minden lépését követi az országba érkező vendégeknek. Az utazási iroda vezetője hozzátette, úgy tűnik, hogy Bali egészen októberig nem fog megnyitni, Egyiptom pedig várhatóan július 11-ig nem lesz elérhető. Thaiföldön az eddig bezárt összes üzlettípus, valamint az iskolák és a nemzeti parkok is újranyithatnak július 1-jétől, a turistáknak viszont még várniuk kell, a thai határokat fokozatosan akarják megnyitni. Stileth Nikoletta hangsúlyozta, ezek a pénteki aktuális információk, de napról napra változhatnak az egyes országokat érintő szabályozások, ezért fontos, hogy mindenki folyamatosan tájékozódjon.

Megtudtuk, a foglalásokat tekintve még mindig a külföldi utak felé billen a mérleg nyelve, és észrevehető, hogy akik néhány hónapja még belföldi nyaralásban gondolkodtak, visszakanyarodtak a külföldi úti célok felé. A magyarországi célpontok közül kedvelt Gyula, Szeged, Nyíregyháza és Debrecen, ám többnyire nem egyhetes, hanem inkább néhány napos belföldi nyaralásra indulnak szívesen az utasok. A szakember szerint ennek a hátterében az állhat, hogy nem tudnak egy egész hetet felszabadítani a családok, mert a szülőknek sok esetben otthon kellett maradniuk a gyerekekkel az elmúlt hónapokban, és ezzel megcsappant a kivehető szabadnapjaik száma. Éppen ezért a legtöbben szerdán vagy csütörtökön utaznak el, és vasárnap jönnek haza a belföldi nyaralásból, így elég csupán két-három nap szabadság.

Debrecen is népszerű célpont
Fotó: pixabay.com

– Indulnak egynapos utazásaink is, melyeket most egy jóval rövidebb időszakba kell besűrítenünk. Általában májustól októberig szervezünk ilyen utakat, de most júliusban tudunk csak indulni, és szeptembernél tovább még nem mertünk tervezni – zárta Stileth Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!