A lényeg az alkotótevékenység

2020.10.08. 11:00

Nagyvázsonyban mérték össze tudásukat az ácsok

A schifter az ácsok német eredetű szakszava. Csonka szalufát jelent, a hazai ácsok egy összetartó körének pedig többet is: egy nagyvázsonyi rendezvényt Piltman Miklós ács-tetőfedő mester bázisán immár kilencedik éve.

Őrsi Ágnes

Fotó: Schifter party/Magyar Attila

Szakmai szempontból minden számba jöhető közép- és felsőfokú intézmény is megkapta az invitálást a kihívásokkal tűzdelt kétnapos ácsgyakorlatra, röviden a Schifter partyra. Ezért volt a 13 megjelent fiatal között középiskolás, egyetemista és több vállalkozó is Zalaegerszegről, Sopronból, Győrből, Kaposvárról, illetve az ország más településeiről.

De hogyan is kezdődött ez a szakmai továbbképzés-sorozat? Erről Hantos Zoltán ácsmester, a Soproni Egyetem tanára mesélt lapunknak, aki a kezdetektől részese a Schifter partyknak.

A fiatalokat motiválta az újabb szakmai feladat, amit aztán mindenki sikeresen megoldott Fotó: Schifter party/Magyar Attila

– Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szervezete) meghívására 2008-ban egy szakértő csapattal Hollandiába utaztunk, hogy megnézzük, hogyan zajlanak az európai szakmai versenyek, mert egy év múlva már magyar versenyzőket is szerettek volna indítani. Piltman Miklós a csapat tagja volt, ott ismerkedtünk meg. A tapasztalatok nyomán hazafelé arra gondoltunk, hogy kellene egy olyan rendezvény, amely kiemeli a résztvevőket, diákokat és oktatókat is az iskolai közegből, s ott minden kötöttségtől mentesen kizárólag az alkotótevékenységgel foglalkozunk, ami több, mint a tananyag. Amely nemcsak a vizsgára készít fel, hanem esetleg túlmutat azon, hogy elevickéljünk egy szakmunkásvizsgáig, esetleg azon, hogy a Szakma Sztár versenyen minél előbb kapjam meg a szakmunkás-bizonyítványt, ami azért egy nem mindennapi motiváció – nyilatkozta a Naplónak Hantos Zoltán.

A Schifter party másik ötletgazdája, Piltman Miklós kilenc éve házigazdája is a rendezvénynek.

– Kezdetben az volt a cél, hogy elindítsunk egy új dolgot, amit láttunk, hogy tőlünk nyugatabbra jól működik egy rendszer részeként, itthon viszont ebben nem volt utánpótlás, tehát nem volt ilyen irányú rendezvény, ahol ebben a tudásszintben tudtak volna készülni a fiatalok, gyakorolni legalább – mondta Piltman Miklós.

Fotó: Schifter party/Magyar Attila

A fiatalok, akik mesterükkel vagy egyénileg jöttek el Nagyvázsonyba, kiválóan érezték magukat. Két nap alatt egy olyan tetőmakett elkészítésére vállalkoztak, amelyet két év múlva akár vizsgaremek feladatnak is kaphatnak az új szakképzési törvénynek megfelelően. Bódis Belián ács, aki Visnyeszéplakról érkezett, egy éve kapta meg szakmunkás-bizonyítványát. A nagyvázsonyi lehetőségről kollégájától értesült, aki itteni edzéssel is készült az európai versenyre.

– Nagyon-nagyon jó volt, szerintem ez a legjobb az egészben, hogy sok helyről jövünk, de közös célokkal, közös mentalitással, és ezt még jobban egy hullámhosszra tudjuk hozni – mondta a tréning végén Bódis Belián.

Lampert Benedek győri építészmérnök-hallgató, akinek ácsmester édesapja mellett a zsigereibe ivódott az ács­szakma. Gimnáziumi érettségi után OKJ-s úton szerzett ácsbizonyítványt, és tanulmányai mellett a korábbi feladatokkal gyakorol, mivel a nagy európai és világversenyekre készül. Ő is hasznosnak tartja a nagyvázsonyi Schifter partykat.

Fotó: Schifter party/Magyar Attila

– Bevallom, megizzasztott a feladat, mert egy nagyon különleges, síkba forgatott elem volt benne, amilyet még nem csináltam. Hasonlókat már igen, de, mivel a szelemen is ferde volt, nem vízszintes, ez így egy különleges kihívás volt. Ezzel a két nappal teljesen elégedett vagyok, amiért jöttem, az sikerült, be tudtam fejezni a makettet – mondta Lampert Benedek.

Hogy a házigazda véleményét idézzük, jól sikerült a rendezvény, a fiatalok beszámolói a korábbi versenyekről, felkészülésről jó hangulatú eszmecserékben folytatódtak. Piltman Miklós azt mondja, úgy érezte, az idei Schifter party résztvevőit is érdekelte, motiválta az újabb szakmai feladat, amit aztán mindenki sikeresen megoldott. Tekintve, hogy hazánkban többek között ácsokból is milyen nagy a hiány – 24 intézményben mindössze 325-en tanulnak –, bízzunk benne, hogy a nagyvázsonyi élmények további fiatalokat fordítanak ezen szép szakma felé!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!