Nincs karácsony Kevin nélkül

2020.12.11. 11:30

A tavalyihoz hasonló fenyőárak – Visszafogottabb forgalomra számítanak a kereskedők

A fenyőtermesztők visszafogottabb forgalomra számítanak idén, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz hasonló szinten alakulnak – közölte az Agroinform.hu mezőgazdasági portál a távirati irodával. Kevesebb fát vágtak ki, ezért érdemes mielőbb megvenni a fenyőt.

Horváth Virág, Polgár Bettina

A veszprémi Házgyári úton idén is találkozhatunk Kiss Kevin fenyőfaárussal

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén a lucfenyőt méterenként átlagosan háromezer forintért, az ezüstfenyőt négy-ötezer forint között, míg a Nord­mann-fenyőt hatezer forint körüli áron lehet megvásárolni. A termelők visszajelzései alapján a kereskedők az előző évekhez képest kevesebb fenyőfát kötöttek le náluk idén, ezért a szokásos időszakban, november végén a megszokottnál valamivel kevesebb fát vágtak ki az ültetvényeken.

Az, hogy lesz-e elegendő választék az idei karácsonyra, csupán az utolsó napokban fog kiderülni, mivel a korábbi statisztika alapján a vásárlók 44 százaléka a karácsony előtti utolsó héten szerzi be a díszítésre szánt ünnepi fenyőt, ekkor pedig már nehéz lesz pótolni az esetleg hiányzó mennyiséget.

Kiss Kevin elmondta, reméli, hogy idén kétszáz fenyőt is eladhat majd
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője hozzátette, további bizonytalansági tényező, hogy sokan, akik minden évben belföldi vagy külföldi szállodába vagy rokonokhoz utaztak el, idén zömmel otthon maradnak, és nem tudni, hogy ők mekkora keresletet jelentenek a piacon.

Felmérésük szerint a fenyőfát vásárlók körében a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, 54 százalék választja ezt a fajtát. A második helyen az ezüstfenyő, a harmadikon a lucfenyő áll 22, illetve 21 százalékkal. A legtöbben, 44 százalék, a másfél-két méter közötti magasságot keresik, további 40 százalék másfél méternél kisebb fenyővel is megelégszik.

Idén a fenyőt vásárlók negyede szeretne ötezer forinton belül maradni ennél a kiadásnál, 5–10 ezer forint között tervez költeni 52 százalék, míg a maradék 23 százalék 10 ezer forintnál is többet hajlandó kiadni karácsonyfára. A válaszadók 12 százaléka fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor. Ebben a körben legfőbb indokként a környezetvédelmet jelölték meg, emellett fontos szempont a többszöri felhasználhatóság.

 

Még a koronavírus-járvány idején is a válaszadóknak mindössze kilenc százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy online rendeljen fenyőfát karácsonyra. A válaszolók több mint harmada tart attól, hogy a látatlanban megvett és kiszállított fenyő nem az ő elképzeléseinek megfelelő formájú vagy minőségű lesz.

Veszprémben a Házgyári úton idén is találkozhatunk Kiss Kevin fenyőfaárussal, aki tavaly Kevin nélkül nincs karácsony szlogenjével nagyon hamar kivívta magának a helyiek figyelmét. Kevin idén is nagy reményekkel indul neki az adventi időszaknak, hétfő óta pedig ismét várja a vevőket. – Tavaly tényleg nagyon sokan vásároltak nálam karácsonyfát, nagyjából kilencven fát tudtam eladni. Veszprémben a legtöbben a Nordmann-­fenyőt keresik, bár az drágább, viszont gyerekbarát, hiszen a tűlevelei puhák, és nem hullajtja őket. Én a lucfenyőt is nagyon szeretem, mert annak jellegzetes fenyőillata van. Gyermekkorom szép emlékei közé tartozik például, amikor a család közösen felállította a karácsonyfát – árulta el a Naplónak a fenyőfaárus.

A veszprémi Házgyári úton idén is találkozhatunk Kiss Kevin fenyőfaárussal
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiss Kevin hozzátette, reméli, hogy idén kétszáz fenyőt is eladhat majd, hiszen már nemcsak Veszprémben, de Sió­fokon is árusít. A Nordmann-­fenyő ára nyolc­ezer forinttól, az ezüst hatezer forinttól, a lucfenyő ára pedig ötezer forinttól kezdődik idén.

Pápán a Bajvívó téren a héten már elkezdődött a fenyők árusítása, a kínálat napról napra bővül. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a vevők egyelőre csak nézelődnek – mondta az egyik árus, aki luc- és Nordmann-fenyőt hozott idén; előbbinek 2500, utóbbinak 5000 forint métere. Jelentősebb forgalomra a jövő héttől számítanak, a többség a korábbi években sem hagyta az utolsó pillanatra a vásárlást, és nagyon sokan kerestek az elmúlt esztendőkben termetes, két méter magas fenyőket, ellenben a kisebbek iránt folyamatosan csökkent az érdeklődés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában