A lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti a lehetőség

2020.12.09. 16:00

Fél évvel meghosszabbodik a hitelmoratórium

A járványhelyzet okozta válság elhúzódása miatt a lakosság egy része várhatóan jövőre is nehéz helyzetben lesz, számukra a hitel törlesztése továbbra is gondot okozhat. Úgy döntött az Országgyűlés, hogy a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak a hitelmoratórium idejét január 1-jétől fél évvel meghosszabbítja.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértői felhívták arra a figyelmet, hogy a meghosszabbított hitelmoratórium nem terjed ki automatikusan minden hiteladósra. Csak a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti: a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket, a közfoglalkoztatottakat és a gyermeket nevelő családokat. Utóbbiak esetében a gyermekek számától függetlenül növekedik meg automatikusan a fizetési moratórium időszaka. Az érintetteknek továbbra sem kell tenniük semmit a meghosszabbítás érdekében. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban fel kell keresni a pénzintézetet, és nyilatkozni a hitel további fizetésére vonatkozó szándékról.

Az érintett adósok törlesztőrészlete a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet. A fizetési moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig továbbra is a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetniük. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a törlesztés szüneteltetése nem jelenti sem a tartozás, sem kamat elengedését. A fizetési moratórium alatti időszakban felgyülemlő kamatokat később meg kell fizetni, azonban ezt az összegyűlt kamattartozást a bankok nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, azt az eredeti hiteltartozástól elkülönítetten kell kezelniük, és erre kamatot a futamidő alatt nem számíthatnak fel, a kamatos kamat tiltott ebben az esetben.

Azért, hogy az adós törlesztőrészlete ne haladja meg a fizetési moratóriumot megelőző részletek nagyságát, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. A kiszámítható és előre látható módon meghosszabbított fizetési moratóriumnak köszönhetően fellélegezhetnek azok az adósok, akik továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is egyéb céljaikra fordíthatják.

Jövő év június 30-ig nem mondhatók fel a vállalati és a lakossági adósok hitelszerződései sem. Ez az intézkedés a veszélyeztetett társadalmi csoportokon kívül esők számára jelent haladékot, hiszen közöttük is lehetnek olyan adósok, akiknek december 31. után nehézséget okoz majd a hitelük törlesztése. A felmondási tilalom ideje alatt ők is rendezhetik pénzügyi helyzetüket, egyezkedhetnek a bankjukkal egy esetleges átütemezésről. Ám annak ellenére, hogy a bank ebben az időszakban nem teljesítés miatt nem mondhatja fel a hitelt, nagyon fontos, hogy a fizetési nehézségét azonnal jelezze az adós, és ha a teljes törlesztőrlészletet nem is képes megfizetni, fizetési szándékát jelezve, törlesszen annyit, amennyit tud. Így kevésbé halmozódik fel elmaradás és a bank is nyitottabb a hitel esetleges átütemezésére.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!