Több az álláskereső

2021.02.26. 10:04

Az adminisztratív pozíciókba rengetegen jelentkeznek

Tavaly tavasz óta nő az álláskeresők száma megyénkben – tudtuk meg Takács Gábortól, a Pannon-Work Veszprém kirendeltségvezetőjétől.

Molnár Sándor

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Elsősorban azokból a szektorokból emelkedik az érdeklődők száma, amelyeket a járvány súlyosan és tartósan érintett, mint például a vendéglátás és az idei év elején az építőipar. Ez nem Veszprém-specifikus jelenség, a 16 kirendeltségünkön dolgozó kollégáim is hasonló tendenciáról számolnak be – fogalmaz a kirendeltségvezető.

Takács Gábor kitér arra is, hogy az autóipari beszállítóknál is van még bizonytalanság, de a tavaly tavaszi-nyári időszak elbocsátásai és felvételi stopja után itt már folyamatosan vannak nyitott pozíciók, ezek azonban sok esetben egyelőre inkább a fluktuáció pótlását és minőségi cseréket jelentenek, a valós bővülés sokkal kisebb. Ebből fakad az is, hogy szigorúbbak a felvételi vizsgák, és a gyengébben teljesítő vagy megbízhatatlannak tűnő dolgozóktól könnyebben megválnak a cégek.

– A termelői szféra egyéb részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a szolgáltatásaink iránt, és „hagyományos” ágazataink (munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, diák- és nyugdíjasmunka-szervezés) mellett különböző egyéb HR-feladatok kiszervezésére is erősödött az igény, hiszen ez a legtöbb esetben komoly költségcsökkentési lehetőséget nyújt a partnereink számára, például ha megváltozott munkaképességű dolgozókat kérnek tőlünk, vagy a bérszámfejtési feladatokat bízzák ránk – jegyzi meg Takács Gábor.

A műszaki, technikusi végzettségűek találnak legkönnyebben munkát – mondta el lapunknak Takács Gábor Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rámutat arra is, hogy továbbra is megvan az a kettősség, hogy míg több műszakos, betanított jellegű munkalehetőség bőven van, az egy műszakos és az adminisztratív munkákra sokszoros a túljelentkezés.

– Ha a szakmákat nézzük, akkor a műszaki, technikusi végzettségűek találnak talán a legkönnyebben munkát. Csak Veszprém megyében négy különböző céghez keresünk különböző pozíciókba ezekről a szakmaterületekről az operátorokon kívül. Sokszor a végzettséghez nem is ragaszkodnak a partnereink, mert ha valakinek van pár év­nyi tapasztalata, akkor már tárt karokkal várják. A diákok közül elsősorban a 18 év feletti korosztálynak tudunk jelenleg több lehetőséget nyújtani, de a nyugdíjasok és az aktív korúak alkalmi munkát kereső részének is vannak ajánlataink, igaz, hogy ezek száma májustól szokott nagyobb arányban nőni – teszi még hozzá a kirendeltség-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!