beruházás

2021.02.05. 17:41

Húszhektáros területen épül napelempark Öskü határában

Akár 5500 család éves energiaszükségletét is fedezni tudja majd az a 20 hektáron elterülő napelempark, ami Öskü és Várpalota között épül. A mintegy négymilliárd forintos beruházás alapkövét pénteken tették le ünnepélyes keretek között.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A 10 megawatt teljesítményű napelempark létesítéséhez szükséges előkészítő munkák már 2017-ben elkezdődtek, az építkezés azonban a közeljövőben indul az Öskü határában fekvő 20 hektáros területen. A tervek szerint április végére elkészül a beruházás, amelynek összegét saját forrásból biztosítja a befektető Heliosys Hungary, mondta el a pénteken tartott ünnepségen a helyszínen Kiss Ernő. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke hozzátette, az ösküi napelempark 25 éven keresztül mintegy 5500 háztartás éves energiaszükségletét tudja majd biztosítani.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A szakember – aki a kivitelező Greentechnic Hungary Kft. vezetője is egyben – kiemelte, 2030-ra országosan hétezer megawatt napelemes kapacitás épül majd ki Magyarországon, ebből kétezer megawatt kapacitás telepítése már az elmúlt évben megtörtént. Az ipari felhasználók mellet egyre nő a lakossági felhasználók száma, mintegy 85 ezer háztartásban használnak napelemmel termelt energiát, ami örömteli adat.

– Hat évvel ezelőtt alkottuk meg a település gazdasági programját, amelynek alapvető célja az volt, hogy ösztönözze a cégek, vállalkozások Ösküre települését. Ennek a folyamatnak fontos mérföldköve a napelempark létesítése, amelynek tervezése, előkészítése már 2017 óta zajlik. A beruházás négy új munkahelyet teremt a településen – mondta el Ángyán Tamás.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Öskü polgármester hozzátette, úgy érzi sikerrel jártak, a jó adottságokkal rendelkező kistelepülés felkerült a vállalkozók, befektetők térképére, a közeljövőben további beruházások várhatóak, amihez már ki is jelöltek egy 40 hektáros területet a falu határában.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője az alapkőletételi ünnepségen méltatta Öskü vezetését és a kistelepülés nagyratörő terveit, hiszen így „a település jövője gazdasági szempontból is biztosított”.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– A magyar kormány kiemelten kezeli az ösküi napelemparkhoz hasonló, környezettudatos fejlesztéseket, amelyek egyúttal munkahelyeket is teremtenek. Munkám során jómagam is azért dolgozom, hogy még több, a mostanihoz hasonló beruházás érkezzen a térségbe – hangsúlyozta Ovádi Péter, aki állatvédelmi miniszteri biztosként kiemelte, a 20 hektáros zöldterületet nem a természettől veszik el a fejlesztéshez, azt a jövőben is használják majd legelőnek az épülő létesítménytől függetlenül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában