vásárlás

2021.03.23. 11:00

Mikortól várhatóak a hazai primőr zöldségek a piacokon?

Már található némi hazai fóliás, üvegházi paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatóak a hazai primőr zöldségek, főként paprika, paradicsom és kígyóuborka – számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Napló

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A hajtatottzöldség-termesztés jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban történik. A hazai zöldségtermesztő felület körülbelül 90 ezer hektár, ebből a hajtatófelület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megyében vannak.

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék kiültetése már október-decemberben megtörtént.

Rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-januárban, az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők. Az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra. Az elmúlt hetekben már kedvezőbbek voltak a fényviszonyok. A paradicsom üvegházi kiültetése december-januárban kezdődött. A palánták szinte 100 százalékban pótmegvilágítást kaptak, így nem gond a fényhiány, szépek az állományok. Nagy mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvétra várható.

A fűtött fóliásátrakba a paprikafélék, paradicsom kiültetése január-februárban megtörtént. Az állományok átlagosak, a szedés április második felében várható. A hidegfóliákba a káposztafélék kiültetése február 10–25. között történt. A február eleji hideg nem okozott komolyabb gondot, mivel takarást használtak, és volt napsütés. A betakarítás április közepén kezdődik. A hidegfóliás paprikafélék, paradicsom palántanevelése jól halad, március végére, április elejére várható az ültetésük. A szedést május-júniusra tervezik a termelők.

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A hajtatott növényi kultúrák közül a káposztafélék és a paradicsom termőterülete erőteljesen csökkent a múlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék csökkentek. 2019-ben a termelők mintegy 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be: paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer (érdekesség, hogy nő a koktél-, illetve a cherryparadicsom aránya), kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát. A hajtatott gomba termésmennyisége 31 ezer tonnát tett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!