Nehézkes a hazai meggypiac

2021.03.25. 07:00

Átalakuló ültetvények: a piac igényei szerint pótolják a kiöregedő fákat

A Veszprémi Mg. Zrt. fiatal meggyültetvényén a téli metszés végén járnak. Még a fiatal fák koronaalakítása zajlik, a nagyobb vágásfelületeket kezelik is. A fiatal fákat évente, az idősebbeket két-három évente metszik.

Sági Ági

Ötvenkét hektár termő meggy­ültetvényt gondoznak, ebből 22 hektár már idős, 30 hektár a tavaly és idén termőre forduló meggy. Kilenc hektár az érdi bőtermő, két hektár a kántorjánosi, öt hektár az újfehértói, a többi cigánymeggy. Az első három konzervipari meggy, ezek területe visszaszorulóban van a cégnél, hosszabb távon csak az érdi bőtermőt tartják meg. Az új ültetés zöme cigánymeggy, mely ipari felhasználásra alkalmas, meggylé készül belőle.

– Ha az árakat és a jövedelmezőséget nézzük, akkor a lémeggyet alacsony ár, gyenge jövedelmezőség jellemzi. Igaz, hogy jelenleg a termő cigánymeggyeink egyike sem öntözött, de az új telepítések már öntözhetők, és reméljük, hogy ez javít majd a jövedelmezőségen. Mi elsősorban azért döntöttünk a cigánymeggy mellett, mert a szerkivonások miatt nagyon kevés lehetőségünk maradt a cseresznyelégy elleni védekezésre. Nagyon kevés a növényvédő szer, nagyon szigorúak a követelmények. A lévonalnál a cseresznyelégy nem számít, a konzervipari felhasználásban viszont nem lehet kukac. Ha nem sikerül tökéletesen a védekezés, véletlenül találnak egy nyüves szemet, azonnal küldik vissza a kamiont. Akkor meg már csak a léipar veszi meg, de más fajtáért a cigánymeggy árának a felét fizetik, mert annak legjobb az íze – magyarázza Lengyel Kálmán, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. gyümölcster­mesztési ágazatvezetője.

A gyümölcstermesztés öntözés nélkül ma már nem működik. A kiöregedő meggyültetvényeket részben étkezési célú, friss fogyasztású, de tárolható gyümölcsökkel pótolják. Almából 12 hektárt telepítettek, zömében hagyományos fajtákkal, de két rezisztens fajtát is kipróbálnak. Az új ültetésű érdi bőtermőt olyan térállásba ültették, hogy az igények függvényében akár a kézi szedés, az étkezési felhasználása is lehetséges lesz.

– Próbálunk a kereskedelem megkerülésével minél több gyümölcsöt helyben értékesíteni. Bár már egy évtizede működik a telephelyi értékesítés nálunk, most a telep közepéről forgalmasabb helyre, a 73-as út és a szabadságpusztai bekötőút sarkára helyeztük át a boltot. Abban bízunk, hogy így jobban elérjük majd az áthaladókat, és több helyben termő gyümölcsöt tudunk eladni. Amíg az erre alkalmas fajtáink megvannak, a cseresznye és meggy szedd magad akciót is meghirdetjük majd – fejezte be Lengyel Kálmán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában