fagyok és aszály

2021.04.12. 11:30

Aszályos, hűvös az idei tavasz – Gondot okoz a gazdáknak

Hat- hét éve is annak, hogy tavasszal nem a szárazságról, hanem a sok esőről kellett beszélni. Most sincs másképp, az átlagoshoz képest hűvösebb és száraz az idei tavasz időjárása. Az elmúlt napokban a megyében szórványosan hullott pár milliméter csapadék, de ezt a viharos szél néhány óra alatt felszárította. A csapadékhiány már 100 milliméternél is nagyobb a talajokban.

Sági Ági

Bakonyi Frigyes szerint a kalászosok növényegészségügyi állapota jó

Fotó: Sági Ági

-Az őszi kalászosok és a repce fejlődését már nem a hűvös idő, hanem a nagy csapadékhiány gátolja. Az őszi árpa és búza a bokrosodás stádiumában van, ilyenkor alakul ki a kalászok száma, mérete. Ha ebben az időszakban a növény tápanyaghiányos- mert víz nélkül a tápanyagokat sem tudja felvenni, akkor jelentős terméskieséssel lehet számolni. A tavaszi talajmunkákat ugyan időben elvégezték a gazdálkodók, de bemosó csapadék hiányában a kiszórt fejtrágya sem hasznosul -mondta el lapunknak Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei területi szervezetének elnöke.

A tél száraz volt, a lehullott néhány milliméter csapadék, vagy a reggeli pára a talaj vízkészletét érdemben nem befolyásolta. Hidegperiódus volt a télen, a felfagyás jelensége helyenként a gabonaféléknél megfigyelhető volt. A lassú felmelegedés ellenére a növényállományok az évszaknak megfelelő fejlettségűek, megyeszerte virágoznak a mandula és kajsziállományok. Ezeknek sem jött jól az elmúlt napok fagyos időjárása.

A tél száraz volt, a lehullott néhány milliméter csapadék, vagy a reggeli pára a talaj vízkészletét érdemben nem befolyásolta
Fotó: Sági Ági

 

- Mínusz egy- két fokot még tolerálnak a növények, de Herend és Bánd környékén mínusz hatot is mértek. A már virágzó kajszi és őszibarack nagyon érzékeny, a mínusz két- három fok már komoly károsodást okoz a virágrügyekben. Arról már kaptunk hírt, hogy Tolna megyében elfagyott a kajszi, ott fejlettebbek voltak az állományok. Ha nálunk még néhány napot kitart a fagy, akkor itt is jelentős fagykár lesz a mandula, a kajszi és az őszibarack fákon. A szántóföldeken sem tesz jót a hidegbetörés, a repcetáblákon már egy- egy virágot is lehetett látni, vagy sárgabimbós állapotban van a növény, ezek a fejlett növények biztosan megsínylik majd a mínuszokat. A terméskiesést ilyenkor még nem lehet látni, a hideg elmúltával, ha megindul a szárnövekedés, akkor tudunk majd becslést készíteni, de a valódi kár nagysága csak az aratáskor derül ki-tette hozzá.

Bakonyi Frigyes szerint a kalászosok növényegészségügyi állapota jó
Fotó: Sági Ági

Bakonyi Frigyes szerint a kalászosok növényegészségügyi állapota jó, a száraz időjárás miatt a kórokozó gombák még nem támadnak, bár gyenge tünetek már megjelentek. Az árpában a hálózatos levélfoltosságra, a búzában a szeptória nevű gombafajra kell odafigyelni. A veresnyakú árpabogár betelepedése a megyében már néhány helyen tapasztalható. A melegedéssel a kiskertekben aktuálissá válik az őszibarack tafrinás levélfodrosodás elleni védelme, a csonthéjasoknál pedig a monília elleni védekezésre kell figyelni. A közterületeken a gesztenyelevél aknázómoly rajzása várható, de kevés a rendelkezésre álló engedélyezett és hatékony szer, a védekezéshez érdemes növényorvos szakember segítségét kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!