2021.04.17. 07:00
Idén is oda a kajszitermés – Országszerte komoly fagy érte a gyümölcsösöket
2018 és 2020 után idén is komoly fagy érte a gyümölcsösöket országszerte, több hullámban. A kajszi az egyik első virágzó gyümölcs, megyénkben a mandula mellett a kajszit érintette leginkább a tavaszi fagy.
– Ha közelről megnézünk egy virágot, azt látjuk, hogy a sziromlevelei megbarnultak. Ez lehetne akár természetes folyamat is, mert ez az elvirágzás után bekövetkezik, de ha megnézzük a bibét, az fekete. Ez pedig azt jelenti, hogy elpusztult. Jó lenne élő virágot is mutatni, de az ültetvénynek ez a része szinte száz százalékban elfagyott. Kicsit arrébb, Szentkirályszabadja felé, az egyik ültetvényrészen későbbi virágzású fajta van, annál valamivel „jobb” a helyzet. Ez a megállapítás csak a Pannónia fajtára igaz, annál körülbelül 60 százalékos a fagykár. Egészen pontosan majd csak akkor lehet megbecsülni a kárt, ha néhány hét múlva, a megmaradt barackok növekedni kezdenek – mondta Buday Csaba ültetvénytulajdonos.
– Biztosat majd csak szüretkor mondhatunk. Például 2018-ban már azt hittük, hogy lesz valamennyi termés a tavaszi fagyok után, de az érés előtt két héttel elkezdett lepotyogni a kevés megmaradt barack a fákról, mert a májusi fagyban átfázott kacsok nem tudták megtartani a növekvő barackokat – jegyezte meg Buday Csaba.
A Veszprém melletti ültetvényt március 21-én érte az első fagy, amely a virágok felét elvitte. Ezt követően még kétszer érkezett komoly fagy, ez pedig az ültetvény nagyobb, felső részét szinte száz százalékban letarolta. Vannak még utóvirágzó fák, melyek kétségbeesetten próbálnak legalább minimális termést hozni, de a kevés, későn nyíló virág termékenyülése bizonytalan, hiszen a beporzó rovaroknak sem kedvez a szeles, hideg idő.
– 1998-ban telepítettük az ültetvényt, nagyobb részt a Magyar kajszi C–235-ös fajtájával. Ez középérési idejű fajta. Ugyanakkor az első telepítés alkalmával még egy korai fajtát, a Ceglédi Piroskát, illetve Bíborkajszit is ültettünk. Azóta minden évben rögzítjük a virágzás idejét és az ilyenkor tapasztalható meteorológiai helyzetet. A kajszitermesztés sok évtizedes tapasztalata és a tanultak alapján elmondható, hogy tízévente egy nagyobb fagykárral kell számolni. Sokáig úgy tűnt, ez helytálló, hiszen 1998 és 2018 között egyszer, 2012-ben volt egy 90 százalékos fagykárunk. 2017-ben már volt egy figyelmeztető jel, egy 30 százalékos fagykár, de ennek nem tulajdonítottunk nagyobb jelentőséget, akkor még nem tudtuk, hogy ez egy új időszak kezdetét jelenti. 2018-ban viszont már százszázalékos fagykárunk volt, nemcsak nekünk, de az egész országban, és a kajsziültetvények gyakorlatilag mindenhol elfagytak. 2019-ben is sok termelőt ért 90-100 százalékos fagykár, bennünket akkor megkímélt az időjárás. 2020-ban azonban megint országosan teljes fagykár sújtotta a kajszi- és más gyümölcstermesztőket is. Sajnos idén a korábbi évekhez hasonlóan szintén több hullámban érte fagy az ültetvényeket. Ezt a folyamatot már nem nevezhetjük véletlenek sorozatának, hanem tendenciaként értelmezhetjük, és látjuk a kiváltó okokat is. Ezek közül az első, hogy nincsenek hideg telek, így nem áll le a kajszi vegetációja. Ha van is mélynyugalmi időszak, az csak rövid ideig tart, a rügyekben nem raktározódik elegendő tápanyag, elsősorban keményítő, amelyből majd a vegetáció megindulásakor az energiát és a nagyobb fagyok elleni védettséget képező cukor keletkezne. A fák hamarabb virágzásnak indulnak. Korábban is voltak márciusi fagyok, de ezek most már rendszeresen több hullámban érkeznek. Ha egy éjszaka jött egy fagy, az elvitte a virágok egy részét, de most akár két- három hetente is jön egy ilyen fagyhullám, amely a rügyeket és virágokat különböző stádiumban éri. Különféle növénykondicionáló szerekkel valamelyest lehet védekezni a fagy ellen, de csodára ezek a szerek sem képesek, csupán 2-3 Celsius-fokot javíthatnak a növény fagytűrésén. Ha mínusz hat fok jön, akkor semmit sem lehet tenni – fejtette ki lapunknak nyilatkozva Buday Csaba.
Habár lehet államilag támogatott biztosítást kötni a gyümölcsültetvényekre is, a tulajdonos szerint a magas kockázat miatt a biztosítási díj is olyan magas, hogy a termés értékének 30-50 százalékát is kitenné, ekkora jövedelmezősége viszont nincs az ültetvénynek. A gazdálkodók jelentős része csupán a kárenyhítési alapba fizet be, így viszont csak a kár 40 százalékának megtérítésére számíthatnak.
– A kár mértékét az elmúlt öt év átlagtermése alapján határozzák meg, ami korábban releváns volt, de itt már három éve nem volt termés, így nagyon kevés a visszatérítés, úgy számolom, hogy mindössze a működési költség 15-20 százalékát teszi ki. Az ültetvényben a szüreti kiadásokon kívül az összes költség megvan, igaz, az éves munkaköltség felét a szüret viszi el. Most ezzel nem kell számolni, de ez sovány vigasz. A költségek másik felét az egyéb üzemeltetési költségek adják, mint például a növényvédő szerek, az üzemanyagok, a géphasználat, illetve a javítási, karbantartási kiadások. Ezek mind komoly terhet jelentenek a gazdálkodóknak – hangsúlyozta az ültetvénytulajdonos.
Magyarország a kajszibarack termeszthetőségének határán fekszik. Tőlünk északabbra a gyakoribb tavaszi fagyos időszakok miatt nagyon kockázatos a termesztés, így ott nem is foglalkoznak vele nagyüzemi méretekben. Tízévente egyszer egy fagykárt be lehet vállalni, de ami az utóbbi években történik, az már túl sok. A vásárlók elmondása alapján a legjobb lekvárt a Magyar kajsziból lehet főzni, ez ízben verhetetlen fajta, de lehet, hogy hosszú távon el kell tőle búcsúzni. A Veszprém melletti ültetvényen idén a „Szedd magad!” akció biztosan elmarad, a lekvárfőzésre még halvány esély van.