kamat

2021.04.15. 07:00

Lehetőség a lakáshiteleseknek: Még bankváltással is megéri?

Bár a tavaly márciusban elrendelt általános hitelmoratórium egyik fő szabálya, hogy a havi hitelrészlet nem lehet magasabb az eredeti törlesztőrészlet összegénél, a változó kamatozású lakáshiteleknél például mégis változhat a törlesztőrészlet, ezért kockázatosabbak a hosszú távon fix vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású és törlesztőrészletű konstrukciókhoz képest.

Juhász-Léhi István

Fotó: Shutterstock

A money.hu szakértői szerint a hitelmoratórium lejártával a változó kamatozású lakáshitelt törlesztő háztartásoknak érdemes mérlegelniük, hogy biztonságosabb kölcsönre cseréljék azt. Ha a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelre váltanak, akkor biztonságos, kiszámítható hitelük lesz, amelynek nem változik a törlesztőrészlete akkor sem, ha a kamatkörnyezet esetlegesen megváltozna.

Az új lakáshiteleknél nem számottevő a változó kamatozású konstrukciók aránya. Az idei év első két hónapjában 127 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ennek mindössze fél százalékát adták a változó kamatozású konstrukciók. Öt évvel ezelőtt az arányuk még 41 százalékos volt. Ugyanakkor a meglévő hitelállományt nézve jelentős a változó kamatozásúak aránya. A hivatalos jegybanki adatok szerint tavaly szeptemberben 85-90 ezer változó kamatozású lakáshitel-szerződés volt érvényben, amelyeket 2015 előtt kötöttek, és legalább 10 év volt hátra a futamidő végéig.

Változó kamatozású konstrukciókat akár az eredeti hitelt folyósító banknál is le lehet cserélni fix kamatozásúra, de másik bankot is lehet választani. Amennyiben a „saját” banknál marad a lakáshitel, akkor különböző díjaktól mentesülhetnek az érintettek, például nem kell új értékbecslést csináltatni. Az összeállítás rámutat arra: előfordulhat, hogy még bankváltással is megéri a hitelcsere, de ehhez alapos mérlegelésre van szükség, akár szakértők bevonásával. A kiváltásnál ugyanis figyelembe kell venni számos paramétert, többek között a hátralévő futamidőt, az aktuális tartozást is. A kalkulációk szerint egy jelenleg hatmillió forintos tőketartozású, még 15 évig fizetendő változó kamatozású lakáshitel esetében a futam­idő végéig fix törlesztőrészletű konstrukcióra történő csere után a törlesztőrészlet az április elején legkedvezőbb banki ajánlatok szerint 45-46 ezer forintot tenne ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!