hirdetés

2021.05.31. 18:56

Az energiaszektor helyzete Magyarországon egy budapesti székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda szerint

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a zöld energia forradalma uránt, és ez alól Magyarország sem kivétel. Sőt, egy budapesti székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda szerint hazánk fenntartható energia iránti törekvése sokkal kecsegtetőbbé teszi Magyarországot a zöld befektetés szempontjából.

A lehetséges előnyök felülmúlják a kockázatokat? Egy nemzetközi ügyvédi iroda riportja

Természetesen területtől függetlenül lehetnek kockázatai a zöld energiába való befektetésnek, mint például az elszálló költségek, vagy például egy olyan technológia bevezetése, ami a gyakorlatban képtelen hozni az elvárt teljesítményt. A széleskörű társadalmi elfogadottság is egy fontos kérdés az újrahasznosítható energiák térnyerésében.

Egy nemzetközi ügyvédi iroda szerint viszont, ha Magyarország most lép, és nagyszabású fejlesztésekbe vág bele, akkor sikeresen átjuthat a politikai és üzleti aknamezőn, így pedig sikeres zöld gazdaságot fejleszthet ki.

Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a gyors bővülésének előnyeit, és azért is valószínűsíthető a siker, mert számos tényező felerősítheti egymást a következő években, aminek köszönhetően sokkal nagyobb mértékű zöld befeketések mehetnek végbe a térségben. Ilyen például a:

Helyi és nemzetközi támogatás

Magyarországon a kormány számára prioritásnak számít a fenntartható energiaforrások fejlesztése, és ezügyben több forrást is mozgósított, hogy bevonzza a projektek gyakorlati megvalósulásához szükséges beruházásokat. A zöld energia infrastruktúrájának a támogatása, valamint annak társadalmi elfogadása is egyre egyszerűbbé válhat, mivel egyre nagyobb arányban növekszik a tudatos fogyasztók száma. Sokan felismerik, hogy a Föld bolygón kívül egyelőre nincs más alternatíva, és a megújuló energiaforrásokra való átállással járó kezdeti kényelmetlenségek eltörpülnek egy globális katasztrófa kockázata mellett.

Ebből adódóan minden olyan erőfeszítés, ami a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célozza meg jelentős állami támogatásra és társadalmi elfogadásra számíthat, még magasabb átállási költségek mellett is.

Remek lehetőségek zöld energia befektetésekre

Magyarországon is a legtöbb helyi és nemzetközi cég is igyekszik az energiaszükségletét fenntartható forrásokból fedezni: a piac szereplői egyre nyitottabbak az új kreatív megoldásokra, amelyek zöld energiával képesek helyettesíteni a nem megújuló energiaforrásokat. Arról nem is beszélve, hogy így ezt a céges kommunikációban is tudják hangsúlyozni, és könnyebben el tudják érni a környezettudatos fogyasztóikat. A nemzetközi ügyvédi irodák szerepe is felértékelődik, mivel nemzetközi hátterüknek és széleskörű tapasztalatuknak köszönhetően teljes értékű jogi tanácsadással tudják elősegíteni az ilyen cégek zöld projektjeinek a megvalósulását.

Magyarország üzleti közösségében tehát egyre inkább meghatározó lesz ezeknek a vállalatoknak szerepe, ami tovább fogja erősíteni a megújuló energiaforrások támogatását a hazánkban.

A folyamatot elősegítik továbbá az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok új zöld energia fejlesztési tervei, amelyek nagy valószínűséggel Magyarország előnyére fognak válni. Ebből adódóan a következő 5-10 évben több soha nem látott mértékű pénzügyi és politikai befektetések is megvalósulhatnak.

A zöld technológia fejlődése

A fenntartható energiák portfóliójának a bővítése azt is jelenti, hogy Magyarország számára a jelenleg elérhető legmodernebb zöld technológia lesz elérhető. Az elmúlt évtizedben már több olyan fenntartható technológiát is bevezettek, amiket már több területen is teszteltek és tökéletesítettek: jó példák erre a nap- és szélerőművek.

A zöld technológia természetesen még tovább fog fejlődni már a következő 5-10 évben is, de a most megvalósuló zöld fejlesztések Magyarország területén már olyan elérhető megoldásokkal mehetnek végbe, amelyek biztonságosak és hatékonyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!