Óvatosan indult a szezon

2021.09.28. 06:50

Sok kihívással szembesültek idén az utazási irodák

A bizonytalanság, a regisztrációs kötelezettség, illetve a világszerte folyamatosan változó beutazási szabályok miatt idén sokan fordultak utazási irodákhoz és bízták szakemberre a nyaralásuk megszervezését – mondta Stileth Nikoletta, a pápai N-Tours Utazási Iroda vezetője lapunknak nyilatkozva.

Polgár Bettina, Molnár Sándor

Egyiptom és Törökország – a képen Antalya óvárosa – volt a nyár egyik slágere

Forrás: pixabay

A szakember kifejtette, normál esetben a nyári szezonra már az előző év decemberében elindulnak az előfoglalások, tehát az idei nyár ebből a szempontból sem a megszokottak szerint alakult.

- Általában áprilisra már látni szoktuk a szezon közel ötven százalékát. Mivel a 2020-as év decembere még nem adott túl sok pozitív kilátást a nyárra, így az utasok rendkívül óvatosan kezdtek érdeklődni, a korábbi évek gyakorlatával ellentétben meglehetősen kevés ajánlatkérés érkezett. A 2020-as decemberi, illetve a 2021-es január-februári időszakban többnyire egzotikus úti célokat foglaltak – mint Dominika és Mexikó –, ahova nem volt semmilyen kötelezettség – magyarázta a pápai utazási szakember.

Stileth Nikoletta kifejtette, ezt követően a január-február-márciusban megszokott robbanásszerű foglalási láz is elmaradt, de ennek ellenére nem féltek a nyártól. – Biztos voltam benne, hogy sokáig nem lehet fenntartani a lezárásokat, hiszen az emberek már borzasztóan vágytak arra, hogy kimozdulhassanak. Nagyon sokan pedig már abszolút nem abban gondolkodtak, hogy belföldön töltsék a nyaralásukat. Viszonylag csendes volt a március és az április, utána jött viszont a markáns felfutás. A május-június nagyon erős volt, ebben az időszakban értük el azt a foglalási számot, amit általában január-februárban szoktunk. Mikor megnéztem a foglalási adatainkat, akkor az látszott, hogy a számok közelítenek a 2018-as adatokhoz, és ez megnyugvással töltött el – magyarázta Stileth Nikoletta.

Stileth Nikoletta utazásiiroda-vezető Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hozzátette, utána némi ijedséget okozott, hogy néhány utat lemondtak a partnereik, mert az adott országok még nem nyitottak ki, de aztán júliusban végre elindultak a repülőjáratok, és ezzel együtt a szezon is.

– Elég sok foglalásunk volt Tunéziába, és amikor újra szigorítottak, rengeteg utasnak át kellett foglalni a nyaralását, ami nagy terhet rótt ránk. Mellé bejött még az, hogy azok az utasok, akiknek bármilyen regisztrációra volt szükségük, többnyire utazási irodákhoz fordultak. A különböző országok eltérő és folyamatosan változó szabályrendszerének követése néha még számunkra is embert próbáló volt. Folyamatosan, görcsösen arra kellett koncentrálnunk, hogy minden utast teljes mértékben tájékoztassunk. A szezon közepére szerencsére már némiképp könnyebbé és gyorsabbá vált a regisztráció, a Konzuli Szolgálat oldala mindig abszolút friss volt, és a partnerirodák is minden változásról tájékoztattak minket – emelte ki az utazási iroda vezetője.

Mint mondta, a célországok tekintetében idén sokan hiányolták Bulgáriát, oda csak korlátozott számban indítottak gépeket, a pofonegyszerű regisztráció és a gyors bejutás miatt azonban hatalmas sláger volt Törökország és Egyiptom. Emellett sokan utaztak még Görögországba, viszont arra külön felhívták az utasok figyelmét, hogy a görögöknél az all inclusive ellátás esetében a svédasztal sok helyen üvegfallal van elválasztva, és a személyzet osztja ki az ételt, ami a magyaroknak többnyire nem szimpatikus, ahogy az sem, hogy egyes szálláshelyeken idősávosan lehet reggelizni, és van, akit reggel fél 7-re, 7-re osztanak be.

– A nyári szezon során augusztusban volt még egy éles törés a negyedik hullám kapcsán, amikor az utasok megtorpantak. Volt, aki elbizonytalanodott a szeptemberre lefoglalt útjával kapcsolatban. Elmondtuk az utasoknak, hogy senki helyett nem dönthetünk, ugyanakkor abban bízunk, hogy lezárások alapvetően már nem lesznek, inkább csak óvintézkedések, szigorítások. Ettől függetlenül az utószezon annyira nem erős, mint korábban. Jó pár család utazik még Egyiptomba, de az utaslétszám a korábbi évek hasonló időszakának a közelébe sem ér. A legtöbben még kivárnak, és akkor indulnak majd útnak, ha azt látják, hogy nincs újabb korlátozó intézkedés. Sokan tartanak attól is, hogy nem tudnak majd hazajönni, de mindig elmondjuk az utasainknak, hogy senki nem ragad külföldön, mert a Magyar Állam köteles hazahozni az állampolgárait, bárhol vannak a világban. A hazaérkezést követő karanténból pedig 72 órán belül két negatív teszttel ki lehet jönni – mutatott rá az utazási iroda vezetője. – Nehéz volt ez az év, sok kihívás áll mögötte. Bízunk benne, hogy a téli szezon még tartogat kellemes meglepetéseket, és persze, ahogy eddig is, nagyon pozitívan várjuk a jövő évet – fogalmazott.

Egyiptom és Törökország – a képen Antalya óvárosa – volt a nyár egyik slágere Fotó: pixabay

A veszprémi Lovasi és Társai Tourist július elejétől szervezi az idei nyáron a külföldi utazásokat, és azóta folyamatosan indítják a csoportokat. Előfordult ugyan, hogy például Bajorország nem fogadta a buszos csoportokat, ezért oda nem tudták elindítani a tervezett utat, és augusztus elején Anglia is lezárt, de a többi utazást folyamatosan indítják: így Horvátországba, Szlovéniába, Szlovákiába, Svájcba, Montenegróba és Olaszországba szinte minden tervezett kirándulást elindítottak. A tavaly már bevált belföldi programjaik pedig telt házzal mennek, szinte heti rendszerességgel. Persze a védettség kérdése picit nehezíti az utak szervezését.

– Ha most bejön egy utas hozzánk az irodába, akkor nem azt kérdezem meg először, hogy hová szeretne utazni, hanem, hogy oltva van-e, és mivel oltották be. A kínai és orosz vakcinával oltottak helyzete nehezebb most, hiszen – ha Nyugat-Európa felé megyünk – Ausztria, Olaszország, Franciaország jelenleg ezt a két vakcinát nem fogadja el. De ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának utazni, ugyanis 48 óránál nem régebbi antigéngyorsteszttel lehet utazni, és ha szükséges még az út során teszteltetni, azt mi leszervezzük, és az idegenvezetőnk se- gít ezeket a teszteket elvégeztetni – meséli Hagemann- Lovasi Beatrix ügyvezető, aki megemlíti még, hogy júliusban és augusztusban a buszos utakat indították, de szeptemberben már – bécsi indulással – repülős utakat is terveznek például Spanyolországba, illetve Madeirára. Az ügyvezető szerint az utasok annyira ki vannak éhezve az utazásra, hogy valahová mindenképpen menni szeretnének, és ha lesznek is esetleg korlátozások ősszel, azok az oltottakra valószínűleg nem vonatkoznak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!