Ösztönzik az innovációt

2021.09.24. 14:00

Pályázati és felnőttképzési tájékoztató a kamaránál

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve Újraindítjuk a gazdaságot – indulnak a 2021–27-es uniós források címmel pályázati és felnőttképzési tájékoztatót szervezett.

Molnár Sándor

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt az iparkamara vendége

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A vállalkozások részére meghirdetett rendezvény előadója György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt. Az iparkamara veszprémi székházában megtartott fórum előtt György László a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az európai uniós 2021–27-es programozási ciklus már elkezdődött hazánkban. A magyar oltási stratégiának köszönhetően előbb tudták újraindítani a gazdaságot, mint a többi európai országban. Már a válság alatt megterveztek egy 587 milliárd forintos, gyors indítást segítő, európai uniós pályázati akciótervet. Az államtitkár ennek részleteit jött ismertetni a Veszprém megyei vállalkozókkal.

György László bemutatta a csaknem száz érdeklődőnek az október elsejétől pályázható, új munkahelyi képzésekre irányuló támogatási programot. Ez a lehetőség 70 milliárd forint értékben áll a vállalkozók rendelkezésére.

– Azért fontos ez a program, mert nagyon gyorsan változik a technológia. Megjelenik az automatizáció, a robotizáció, az ipar 4.0, a mesterséges intelligencia terjedése, amelyek csak Európában több mint 80 millió munkahelyet szüntetnek meg 2030-ig, de létrehoznak több mint 90 millió munkahelyet. Az a célunk, hogy azok, akik most dolgoznak, 2030-ban is tudjanak dolgozni – fogalmazott az államtitkár. Erre akkor lesz lehetőségük, ha olyan képzésben részesülnek az őket foglalkoztatók által, amelyek felkészítik őket az új technológiák alkalmazására. Ebben segít a támogatási program (GINOP Plusz 3.2.1).

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt az iparkamara vendége Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az államtitkár elmondta még, hogy egyszerre támogatják a vállalkozások kapacitásbővítését, technológiaváltását, és indítottak egy vállalkozói információs portált, a vali.hu-t is. A portálon van egy Modern mintaüzemek program, amelyben 100 magyar vállalkozás mutatja meg, hogyan alkalmazza a gyakorlatban a jövő technológiáit.

– Beruházást ösztönzünk, technológiaváltást ösztönzünk, innovációt ösztönzünk a programjainkkal, és a dolgozók továbbképzését ösztönözzük a jövő, illetve a jelen technológiájának alkalmazására – tette hozzá György László.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy óriási az érdeklődés a pályázatok iránt. Mivel technikai okok miatt február helyett júliusban lehetett először kapacitásbővítő, technológiaváltó körre pályázni, ezért a vállalkozásoknak volt idejük felkészülni. A meghirdetett 100 milliárd forintnyi támogatásra, 480 milliárdos igény érkezett. Minden időben beérkezett pályázatot befogadtak, a 100 milliárdos keretet felemelték 200 milliárd forintra, és két-három hónapon belül eredményt is hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!