Megújult a pihenőhely

2022.03.24. 17:00

Erdei menedékház az Ödön-forrásnál

Uniós forrásból valósult meg a Döbrönte közelében, a Bakony nyugati oldalának völgyében található erdei menedékház megújítása.

Polgár Bettina

Varga László, Seregi János, Kovács Zoltán és Zambó Péter (balról jobbra) az erdei menedékház átadóünnepségén

Forrás: Polgár Bettina

Az Ödön-forrás melletti épület rekonstrukciója az egykor itt álló rönkház korabeli fényképe alapján készült el. A rekonstrukció egyik fontos mozgatója az értékmegőrzés volt, mindamellett a bakancsos turizmust szolgálja a létesítmény.

 

 

Az átadóünnepségen Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

 

 

Zambó Péter hangsúlyozta, napjainkban a természetjárás újra reneszánszát éli, jelentős mértékben köszönhető ez azoknak az infrastrukturális fejlesztéseknek, amelyeket a hazai erdőkben a magyar kormány ösztönzött és támogatott. – Ennek a folyamatnak a letéteményesei az állami erdőgazdaságok, amelyek 2010 óta 27 milliárd forintot fordítottak a természetjárás feltételeinek javítására. Az elmúlt 12 évben 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola épült, illetve mintegy 150 létesítményt felújítottunk – mutatott rá. Mint mondta, emellett az erdei létesítmények fenntartásáról is gondoskodik a kormányzat.

 

 

Kovács Zoltán köszöntőjében méltatta az erdőket, a természeti nevelést és az erdei turizmust érintő beruházásokat, valamint szólt az erdőtelepítési és országfásítási program fontosságáról. Mint mondta, az elmúlt két esztendőben évente 12 ezer facsemetét ültettek el az önkormányzatok.

 

 

Varga László kiemelte, az elmúlt időszak fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszerében, az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése tárgyú felhívás keretében, a Bakancsos barangolás a Bakonytól a Balatonig című projekttel elnyert támogatással valósultak meg. A Magyar Természetjáró Szövetség - mint projektgazda - koordinálásában, a Verga Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közös konzorciumi együttműködésben összesen közel 159 millió forint támogatást fordítottak fejlesztésekre. A program része volt a Bakony és Balaton térségében lévő kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén található pihenőhelyek, valamint információs rendszerek felújítása. Mindezekhez kapcsolódott a négyévszakos menedékház megújítása is.

 

 

Seregi János rámutatott, a Magyar Természetjáró Szövetség 2012 óta hatmilliárd forintos összegben fordított uniós forrásokat konzorciumi partnerként az erdőgazdaságokkal az Országos Kékkörre, az abból kiinduló turistautak fejlesztésére. Ebből a forrásból többek között turistaházak, a túrázók tájékozódását segítő informatikai rendszerek, tereptárgyak, padok, tűzrakóhelyek készültek el, újultak meg. Az említett összegből a Bakonyerdő Zrt. területén 260 millió forintnyi beruházás valósult meg az elmúlt négy esztendőben.

 

 

Az átadóünnepséget követően erdei piknikre invitálták a résztvevőket a Bitva-partra, ahol Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!