Mezőgazdaság

2022.03.30. 12:00

Rendkívül súlyos az idei aszály

Több mint hetven éve nem volt példa olyan csapadékhiányos évkezdetre a megyeszékhelyen, mint az idei.

Marton Attila

Forrás: pixabay.com

Januárban nyolc milliméter, februárban 12 milliméter csapadék hullott, míg márciusban eddig mindössze 0,4 milliméternyi eső esett, ami negatív rekord – közölte érdeklődésünkre Kovács Győző meteorológus. Kiemelte, hasonlóan kevés csapadék az év első három hónapjában 1949-ben fordult elő utoljára Veszprémben. A problémát fokozza, hogy nemcsak az idei évkezdetre jellemző a csapadék hiánya, hanem már 2020-ban és 2021- ben isjóval kevesebb csapadék jutott a földekre. – 2020-ban 100 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a sokévi átlagnál.

 


Az aszályos időszak 2021-ben is folytatódott, sőt fokozódott. Az éves csapadékösszeg 210 milliméterrel volt kevesebb a sokévi átlagnál. Tavaly és tavalyelőtt összesen több mint 300 milliméter csapadékhiány halmozódott fel. Ráadásul mindkét évben a magasabb hőmérséklet miatt intenzívebb volt a párolgás, ami hamarabb előidézi az aszályos helyzeteket, illetve fokozza annak káros hatását – magyarázta Kovács Győző. 

 


A meteorológus elmondta, az idei aszály jellemzői, hogy térségünkben nem volt öt millimétert meghaladó csapadék, és hiányzott a vastag hótakaró, amelynek olvadása enyhíthette volna a súlyos aszályhelyzetet. 

 


– Március végéig újabb 70 milliméter csapadékhiány jelentkezett, tehát 2020-tól a halmozott csapadékhiány elérte a 400 millimétert. A magasabb hőmérséklet és az év eleji szelesebb időjárás tovább apasztotta a talaj vízkészletét – fogalmazott a szakember. Kovács Győző úgy véli, reményt csak az átlagosnál csapadékosabb tavasz adhat. Hozzátette: ahhoz, hogy a talaj alsóbb rétegei is feltöltődjenek nedvességgel, éves szinten átlag feletti, legalább 700-800 milliméter csapadéknak kellene esnie: csendes, áztató esőkre lenne szükség, ugyanis a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék többsége elfolyik, villámárvizet okozhat, viszont a földeken nem hasznosul. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában