Megkérdeztük olvasóinkat

2022.05.05. 20:01

Az olajembargó megbénítaná hazánkat

Az olajembargó esetén többe kerülne a benzin, a rezsiköltségek is az egekbe emelkednének, vélik olvasóink.

Napló-információ

Forrás: Gábor János/Petőfi Népe-illusztráció

A magyar kormány képviselői az uniós tervezet nyilvánosságra hozatala óta többször leszögezték, hogy a jelenlegi formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát. Megkérdeztük olvasóinkat, mit gondolnak Brüsszel olajembargós javaslatáról.

Gerencsér Norbert

A tapolcai Gerencsér Norbert szerint annyira erős hazánk függése a orosz olajtól és gáztól, hogy egy esetleges embargó megbénítaná hazánkat. - Tény, hogy egész Európára negatív hatást gyakorolna az olajembargó, benzin- és gázolajhiány lenne az egész kontinensen, amely leginkább azokat az országokat sújtaná, amelyeknek nincs tengerpartja. Hazánk olajellátása az Oroszországból érkező vezetékeken keresztül történik, így az elzárása azonnali áruhiányt okozna, leállna a gazdaság. A más úton behozott benzin és a gázolaj ára pedig megfizethetetlenül magas lenne. Az orosz földgáz tekintetében ugyanez érvényes, jelen pillanatban annak sincs alternatívája - hangsúlyozta Gerencsér Norbert.

Hullerné Takács Ilona

A balatonfüredi Hullerné Takács Ilona úgy fogalmazott, befolyásolná életünket, mindennapjainkat, ha nem kapna hazánk orosz gázt, és nem tudnánk azt máshonnan pótolni. - Biztos minden drágább lenne. Gázkazán van a lakásunkban, az biztosítja a meleg vizet, és azzal oldjuk meg a ház központi fűtését. Tavaly bontottuk le a fatüzelésű cserépkályhánkat, amit most nagyon sajnálunk. Nálunk villanyáramra átállni se lenne könnyű.

Molnár Judit
Forrás: családi

Elszabadítaná a hazai üzemanyagárakat az orosz nyersanyagokkal szembeni embargó, mondta a balatonfüredi Molnár Judit. Hozzátette, így például a benzin biztosan sokkal többe kerülne, mint most, nem beszélve a rezsiköltségekről, melyek szintén az egekbe emelkednének. Mindemellett a teljes magyar gazdaságot rendkívül kedvezőtlenül érintené az orosz nyersanyagokkal szembeni fellépés. Kérdés, egyáltalán honnan és mennyiért tudna Magyarország hasonló nyersanyagokhoz hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!