Nemes hagyomány

2022.05.28. 13:00

Balatoni borok versenye: kitűnőek a régió nedűi

Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) és Veszprém borait is kiválasztják az egész Balatoni borrégiót képviselő Balatoni borok versenyén, hangzott el Balatonfüreden, a Danubius Hotel Annabellában a minap.

Kovács Erika

Fiáth Attila borakadémikus (balról), Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára, Bóka István polgármester és Vászolyi Judit szállodaigazgató a megnyitón

Forrás: Kovács Erika/Napló

A versenyt 19. alkalommal rendezik meg, ezúttal a Balatoni Szövetség a VEB 2023 EKF programmal együttműködésben, és a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség segítségével, melynek fővédnöke idén is Nagy István agrárminiszter. A zsűri elnöke Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus. 

Az értékeléskor az említetteken kívül megválasztják a Balaton legjobb fehér-, vörös-, rozé-, desszertborát és pezsgő-, illetve gyöngyözőborát is. 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szervező Balatoni Szövetség (BSZ) titkára és Vászolyi Judit szállodaigazgató köszöntője után Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a BSZ elnökségi tagja méltatta az EKF támogatását, mely a nagy hagyományokra visszatekintő program mellé állt. Elmondta, a versenyre 260 bor érkezett a Balatoni borrégió hat borvidékéről, széles fajtaválasztékkal. (Idetartozik a Balatonfüred-csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék - a szerk.) – A Balaton-régió szőlészete és borászata a régió egyik jelentős kitörési pontját jelenti - vélekedett. 

Györe Dániel, az Agrárminisztérium osztályvezetője kiemelte, a Balaton-régióban megtalálható Magyarország borainak csaknem valamennyi jellemzője. Szólt a kisebb, oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről is, mely érinti Tihany, Csopak, Sümeg, a Nivegy-völgy és Mura borait, valamint a Káli-medence több nedűjét. 

Borászok egymás között
Forrás: Kovács Erika/Napló

Tungli Péter, a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője méltatta a borászok munkáját, majd a versenyt nemes hagyománynak, a bort kulturális terméknek nevezte. Készítése, kulturált fogyasztása a gasztronómia értékeivel együtt az emberiség közös kulturális kincse. 

Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus a hat borvidéket helyezte középpontba, melyek képviselik a hazai nedűk stílusjegyeit. A nyerteseket stílszerűen a Balatonon, egy katamarán fedélzetén hirdetik majd ki június 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!