Folyamatos a kártevőirtás

2022.05.17. 15:00

Jó ütemben haladnak a vetési munkálatok

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a gazdálkodóknak, jó ütemben haladnak a vetési munkálatokkal. A gyomirtással és egyéb növényvédelmi munkálatokkal lassan végeznek, és már a végéhez közelednek a vetések is – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

Szijártó János

Forrás: Pixabay

Mint írják, a napokban elvégezték már a megelőző gyomirtásokat (a kultúrnövény vetése vagy palántázása előtti kijuttatás) a kapásoknál. A vetések nagy része szépen kisorolt, a jó meleg időjárásnak köszönhetően egy héten belül szinte minden kikel. A repcék virágoznak, a gazdák végzik a rovar- és gombaölős kezeléseket, ha szerencséjük van, akkor ez akár az utolsó lehet. A gabonák közül az árpa kalásza szépen fejlődik.
A korai búzák kalászfejlődése már közelít a végleges állapothoz, a zászlós levél szinte mindenhol kifejlődött. A gabonáknál kezd megjelenni a vetésfehérítő bogár, ezért a második gombaölős kezeléssel együtt szükséges lesz a rovarirtó használata is. Jelenleg az őszi gabonák folyékony műtrágyázása zajlik. 
Térségünkben a csapadékeloszlás nagyon változó, a területeken foltszerűen esett az eső, számos helyen többször ki is maradt, így sajnos akadnak részleges esőhiányos területek. Szórt csapadékmennyiségeket lehetett mérni 5–22 milliméter között, településenként változó mennyiségben. 
Az őszi káposztarepcét háromnaponta kell kezelni a rovarkártevők ellen, elsősorban repcebecő ormányos ellen. Az őszi gabonafélék a növekedés stádiumában vannak, az őszi árpák szárba indulása megtörtént, néhol már kalászképződés is látszik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!