Egyre több a külföldi vásárló

2022.05.09. 13:00

Lassan elfogynak a telkek a Balaton körül

A Balaton nyugati partvidékén svájci, holland és német állampolgároknak is keresnek már ingatlanokat. Kik és miért költöznek, költöznének oda?

Hanthy Kinga

Felértékelődnek azok a települések, ahol még akadnak szabad telkek, így például Keszthely

Forrás: wikipédia

Az ingatlanpiac is a Covid nyertesei közé tartozik. A 2020-as visszaesése hamar fellendülésre váltott, és mert a szakemberek újabb világjárványokat jósolnak, az emberek, okulva a tapasztalataikból, nem szeretnének legközelebb is hónapokig négy fal közé zárva élni. Elindultak tehát a nagyvárosokból. De miért dönt úgy egyre több nyugati állampolgár is, hogy nemcsak a régi lakhelyét, de a hazáját is a háta mögött hagyva Magyarországra költözik? 

Ismerek idősebb német, osztrák házaspárokat, akik megtartották a házukat, lakásukat, de azt mondják, néhány otthon töltött nap után  menekülnek vissza. Számukra ez a béke szigete, és a nyugdíjukból remekül megélnek, meséli Lilla. A Balaton-parti településen dolgozó fodrásznő felmérése nem reprezentatív, mégis magyarázatot adhat arra, miért nő a külföldiek érdeklődése Magyarország, és nem utolsósorban a Balaton régió iránt. Viki, az ingatlanos azt tapasztalja, a választások után tovább nőtt a külföldiek, főleg a németek érdeklődése a magyar ingatlanok iránt. Megvárták az eredményt, és az a jelek szerint megnyugtatta őket. Erősebben fogalmaz Gábor, aki hirdetésben keres ingatlanokat svájciaknak, hollandoknak, németeknek és belgáknak. Nemcsak a járványok okozta, olykor túl szigorúnak tartott korlátozásokból lett elegük, hanem a migránsokból is, mondja. 

A külföldi vevők többsége bútorozott, jó állapotú ingatlant keres, hiszen nemcsak nehéz, hanem drágább is a távfelújítás, és egyre nehezebb megbízható, jó szakembereket találni. Gábor azt mondja, érdeklődnek nála olyan fiatalabbak is, akik itt kívánnak letelepedni és dolgozni, példaként egy német személyi edzőnőt és egy burkolót említ, egy vevője pedig, egy internetes biztosítási ügynök, úgy látja, innen is el tudja végezni a munkáját. Mások, főleg nyugdíjasok a már itt élő vagy rendszeresen itt nyaraló barátaik példáját követik. Mivel a parti ingatlanok ára az egekbe szökött, amit nem mindenki tud vagy akar megfizetni, a tó 30 kilométeres körzetében most mindent el lehet adni.

A 2020-as visszaesés után tavaly 5 százalék volt az országban a külföldi vevők aránya, mondja Balogh László, a legnagyobb hazai szakmai portál, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az érdeklődés továbbra is Budapest és a Balaton környéke iránt a legnagyobb. A Balaton a Németországból érkezők körében a legnépszerűbb, ők a tó közeli településeken tavaly több mint 500 ingatlant vásároltak. Az ingatlan.com statisztikája szerint a vevők, illetve érdeklődők körében 24,5 százalék volt a németek aránya, őket követték az osztrákok 17, az angolok 10, a svájciak 6,7, a hollandok és szlovákok 4,4, a romániaiak 3,4, végül a franciák 2,7 százalékkal. Többségük (59 százalék) vásárolni akart, 41 százalékuk kiadó ingatlanok iránt érdeklődött. A külföldiek jellemzően nyaralót vagy második otthont keresnek, állandó lakóhelynek többnyire a Németországból és Hollandiából érkező nyugdíjas korú vevők választják a tavat és környékét.

Németh József az Otthon Centrum nyugat-balatoni régiójában hat franchise irodát működtet: Balatonmáriafürdőn, Tapolcán, Révfülöpön, Keszthelyen, Zalaszentgróton és Hévízen. Mint mondja, az eladott ingatlanaik tíz százaléka talál külföldi vevőre. A többség Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából a hazájukban megnövekedett számú migráns miatt költözik el. Az ötven-hatvan éves emberek egy része előtte mindent felszámol, mások átmeneti menedéket keresnek. Megtartják a házukat, lakásukat is, de végeredményben arra számítanak, hogy a helyzet otthon romlani fog.

A Balaton környékén, főleg a parton nagyon elszálltak az árak, mondja Németh, és a legtöbb helyen elfogytak a szabad telkek is. Felértékelődnek tehát azok a települések, ahol még akadnak, így például Keszthely, ahol a közeljövőben 500 új lakás épül. A szakember szerint túlkínálattól sem kell tartani, az embereknek van pénzük, és akinek ötven-száz millió lapul a zsebében, elsősorban a Balaton felé indul el. A kérdésre, kipukkadhat-e az ingatlanlufi, Németh József azt feleli: inkább stagnálás várható, árcsökkenés nem. Mivel egyre drágább az alapanyag és a jó szakember, az építkezés és ezzel az ingatlanok ára a Balatonnál és környékén lassan megközelítheti a külföldi szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!