Az adómentesség növelte a munkakedvet

2022.08.13. 07:00

Nyári diákfoglalkoztatás – A kereslet és a kínálat közeledett egymáshoz

Jelentősen növelte a diákok nyári munkakedvét, hogy a munkaerőpiaci kereslet béremelő hatása miatt és azért is nagyobb a kézhez kapott fizetésük összege idén, mert már személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Veszprém megyében főleg városi termelőüzemekben, kisebb és nagyobb boltokban, s a Balaton partján a vendéglátásban, a szálláshelyeken foglalkoztatták őket. Czuppon Gergő, a Meló-Diák veszprémi irodájának vezetője tájékoztatta lapunkat arról, hogy tapasztalatai alapján a diákmunkásokat jellemzően részfeladatok ellátására alkalmazzák.

Rimányi Zita

Tóth Virág diákmunkás

Fotó: Penovác Károly/Napló

A koronavírusjárvány miatt a korábbi évekéhez nem érdemes hasonlítani a diákmunka arányát, de a tavalyihoz már igen, s a múlt év júliusához képest idén a hetedik hónapban csak a Meló-Diák közvetítésével hatszázzal többen dolgoztak Veszprém megyében. Többségük a megyeszékhelyen és más városokban, például Zircen vagy Tapolcán, sokan a Balaton partján. A munkaadók örültek, hogy találtak ilyen formában munkaerőt, a fiatalok annak, hogy nyáron bevételhez jutottak. A kereslet és a kínálat valamelyest közeledett e téren egymáshoz – szögezte le Czuppon Gergő irodavezető.

Tájékoztatása alapján a vendéglátásban mutatkozott nagy igény a diákok foglalkoztatására, ugyanis ezt az ágazatot amúgyis letérdeltette a Covid, a bezárások idején szakembereik máshol helyezkedtek el. A nagy gyártócégek azért fogadták szívesen a szünidejüket töltőket, mert megrendeléseik a járványhelyzet enyhülésével jellemzően növekedtek, s szükségük van a plusz emberekre azért is, mert dolgozóiknak ki kell adniuk a szabadságot, ilyenkor őket helyettesítik a tanulók, a hallgatók. A kereskedelemben pedig tartós a munkaerőhiány, sok iskolást, felsőoktatásba járót szívesen felvettek különböző üzletekbe nyárra pénztárosnak, árufeltöltőnek, nagy áruházláncokhoz, azok egységeibe és kisebb boltokba is. 

Jellemzően azért a diákmunkásokat minden területen részfeladatok ellátására alkalmazzák az irodavezető tapasztalatai alapján. Például konyhai kisegítőnek, felszolgálónak éttermekben, szállodákban recepciósnak, szobaasszonynak és ilyenkor a szakdolgozók felügyeletével, támogatásával látják el feladataikat. A lángossütődékben például ők veszik fel a rendelést, adják ki az elkészült finomságot a vevőknek, szeletelik a zöldséget, a gyümölcsöt, kiviszik a vendégeknek a kikevert koktélt, leszedik az asztalt. Így azok, akik szakértelmük okán a minőségért felelnek, a folyamatosan foglalkoztatottak, többet tudnak foglalkozni azzal, amihez szükség van a tudásukra. 

A minimálbért kötelezően ki kell fizetni a diákmunkásoknak is, ám órabérük már tavaly jellemzően meghaladta annak mértékét, tudtuk meg Czuppon Gergőtől. A múlt évben bruttó 1300-1600 forintot kaptak óránként. Idén ez az összeg tovább növekedett a munkaerőhiányból, a munkaerőpiaci keresletből adódóan, 1400 és 2200 forint közé esett, ráadásul ehhez már nettóban hozzájutottak, mivel a 25 év alattiak ebben az évben már mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, ami tavaly még 15 százalékos volt számukra, azt levonták bérükből. Ez is hozzájárult valószínűleg ahhoz, hogy többen kerestek maguknak nyárra munkát. Az biztos, hogy ezért alaposan meg kellett, kell dolgozniuk, elfáradnak, viszont előnyt jelenthet számukra a pénzszerzés mellett, hogy tapasztalatot nyernek a téren, milyen másokkal összehangoltan, munkahelyi közösségben végezni a teendőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!