Szent-György hegy

2022.08.19. 07:00

Súlyos kárt okoztak a Kisapáti szőlőben a szarvasmarhák

Súlyos kár érte a Szent-György hegy lábánál lévő Fischer Birtokot a napokban. A szomszéd szarvasmarhái mintegy két hektárnyi szőlőterületet tettek tönkre.

Szijártó János

Mintegy két hektárnyi szőlőterületet tettek tönkre az elszabadult szarvasmarhák a Szent György-hegy lábánál

Fotó: Szijártó János/Napló

Erről Vajda Magdolna, a bortermelő cég ügyvezetője tájékoztatta lapunkat. Mint a helyszínen elmondta, nagyjából két hektárnyi zweigelt szőlőt "legetlek" le az állatok, a kár mértékét egyelőre még megbecsülni sem tudják. 

Fotós: Szijártó János/Napló

Az aszály, a seregélyek okozta veszteségek mellé váratlan, ám megsemmisítő csapásként érkezett az elszabadult marhák "látogatása". Eddig úgy tűnik, és az állatok gazdája is ezt állítja, hogy a villanypásztor hibásodott meg a szomszédos telepen, így tudtak kiszabadulni az állatok. 

Fotós: Szijártó János/Napló

Az egyébként 35 hektáron gazdálkodó Fischer Birtokon most az igazságügyi kárszakértő szakvéleményét várják, ugyanis ez alapján indítható el a kártalanítási eljárás. Bár - mint Vajda Magdolna hozzátette - kérdéses, hogy a szőlőben keletkezett idei és helyenként jövő évi veszteség mértéke a gyümölcs, vagy az abból készülő bor ára alapján lesz megállapítva, ugyanis ők kizárólag bort állítanak elő és azt értékesítik. Azaz, a káruk nem szőlőben, hanem az abból készül borban mérhető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!