Kiváló nedűk

2022.09.22. 11:30

Rizling és cabernet franc a megye bora

Idén is kiválasztották a Veszprém Megye Bora verseny legkiemelkedőbb borait, amelyek készítői méltán lehetnek büszkék a kiváló nedűkre.

Napló

Vörösbor kategóriában a Szászi Birtok nyert

Forrás: Shutterstock

2022-ben az Arias Birtok Pécsely olaszrizling 2021-es fehérborát és a Szászi Birtok Bio Balaton-felvidéki cabernet franc 2019-es vörösborát ítélte a legkiválóbbnak a zsűri. A nyertes borászatok számára a birtokokra látogatva, személyesen adta át a díjat Takács Szabolcs, a megyei kormányhivatal főispánja és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. 
Idén is hasonló arányban érkeztek nevezések mindegyik borvidékről. A beérkezett fehérborok csaknem fele a térségben közkedvelt olaszrizling volt. Fehérbor kategóriában is egy olaszrizling aratott nagy sikert: a pécselyi olaszrizling 2021., amely a Balatonfüred-csopaki borvidékről származik. A bor alapanyagát adó szőlő a Király-­oldal-dűlőben található ültetvény köves, oldallejtéses részén terem. Az ezen a területen termő szőlő mindig magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint társai. 
Vörösbor kategóriában a Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc, a Szászi Birtok 2019-es kiváló bora nyerte el a legjobbnak járó címet. Az ital ugyan nagytestű vörösbor, mégis simulékonyabb és visszafogottabb tanninszerkezetű. Illatában érett szedres-feketeribizlis gyümölcsös jegyeket mutat, kis fűszerpaprikával „megtűzdelve”. 
A Veszprém Megye Bora verseny életre hívásának egyik fő törekvése az volt, hogy lehetőséget biztosítson a térség borászatainak a bemutatkozásra és boraik szélesebb körben történő megismertetésére. A hivatal és az önkormányzat egy éven keresztül protokollcélokra használja fel a két nyertes, címkével ellátott bort. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában