Fizetések

2023.01.06. 20:00

Eredmények az eladók bértárgyalásain

A Sparnál már megegyezett a munkavállalói érdekképviselet a cégvezetéssel a 15 százalékos béremelésről, lezárultak a tárgyalások az Obinál és a Metrónál is, hasonló eredményeket értek el a dolgozók fizetésnövelésénél – tájékoztatta lapunkat Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének területi képviselet-vezetője.

Rimányi Zita

Mürkl Mónika arról szintén beszélt, hogy több multinacionális áruházlánc hazai vezetésénél már kezdeményezték az előkészületeket vagy túl is vannak az alkukkal kapcsolatos első találkozókon az érdekképviselők, amelyeken ismertették kéréseiket, meghallgatták a cégek álláspontját, helyzetbemutatását. Így az Auchannál, a Tescónál, a Pennynél és a Praktikernél is elkezdődtek az idei évre vonatkozó bértárgyalások. A képviselet-vezető elmondta, hogy a munkavállalói oldal fő érvei közé tartozik a magas infláció, ami az élelmiszerárakat is érinti, és az, hogy a fáradt, beteg dolgozók nem tudnak megfelelően teljesíteni munkahelyeiken, akár eladói, pénztárosi feladatokat látnak el, akár az árufeltöltést, -átvételt végzik, vagy más a teendőjük az üzletekben, az értékesítésben. Márpedig megbetegszenek, ha nem tudnak otthon fűteni, meleget teremteni, nem tudnak olyan ételeket enni, ami az egészségüket szolgálja – szögezte le az érdekvédő, aki azt is tudja, a másik tárgyaló fél, a munkaadói oldal joggal hivatkozik a magas energiaárakra, a kereskedelmi különadókra.

– A fő célunk, hogy a reálbérek ágazatunkban ne csökkenjenek, azaz legalább ugyanakkora legyen a fizetések vásárlóereje, mint az elmúlt évben – állítja Mürkl Mónika, és kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a kereskedelemre korábban általánosan jellemző létszámhiány mára vegyesebb képet mutat, országrészenként és egy-egy régióban, kistérségben, egy-egy járáson belül is változó lehet, nagyok az eltérések a települések között e téren. A keleti országrészben jellemzően van elegendő alkalmazott az üzletekben, a nyugati, határ menti részeken nehezebb ezt megoldani szakértőnk tapasztalatai szerint, és azokban a városokban, ahol több, más iparágat képviselő cég vesz fel sok embert. Ezeken a helyeken a boltok általában területi bérkiegészítés vagy más címen adnak pluszpénzt dolgozóiknak, hogy megtartsák őket, és egyébként is törekednek erre különböző módokon, ugyanis fokozott bérérzékenység figyelhető meg a kereskedelmi alkalmazottaknál: már havi nettó tízezer forinttal több fizetésért átmennek egy másig bolthoz, ahol gyakorlottságuk miatt szívesen fogadják őket – hangsúlyozta a képviselet-vezető. 

Azt szintén fontosnak tartja, hogy a KASZ-nak olyan területeken sikerült az utóbbi időben eredményeket elérnie, amik ugyan nem közvetlenül a pénzről szólnak, de az eladók és munkatársaik körülményeit, megélhetését befolyásolják. Az egyik a munkaidőbeosztás szabályainak betartása, a másik a forgalomnövekedésből adódó megterhelés csökkentése. Az érdekvédő tájékoztatása szerint az ünnepek előtti és más csúcsidőszakokra jellemző hajtás enyhítése érdekében a cégek felvettek átmeneti időszakokra pluszembereket segítségképp, például határozott időre, három hónapra, vagy nyugdíjasok, tanulók egészítették ki az állandó csapatokat a boltokban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!