NAV

2023.01.24. 07:00

Tények a személyi jövedelemadó kedvezményhez szükséges orvosi igazolásról

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak – írja közleményében a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság.

Szijártó János

A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig. Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. 

A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei közé tartoznak a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele, az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a fogyatékosság kezdő időpontja, a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes), az ideiglenes igazolásnál annak hatálya, az igazolás kiállításának dátuma és az igazolást kiállító szakorvos, háziorvos aláírása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!