Nagyvázsony

2023.03.17. 18:00

A régió sikere is az Ácsképző Központ átadása

Az első Ácsképző Központ ünnepélyes átadására került sor pénteken Nagyvázsonyban.

Juhász-Léhi István

Elszoktunk attól, hogy sikertörténetekre hívjuk fel a figyelmet, de ami most Nagyvázsonyban történik, sikertörténet - mondta Navracsics Tibor az Ácsképző Központ átadásán

Fotó: Nagy Lajos

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy higgyük el, ez a beruházás Magyarországon történik, hiszen egy sikeres vállalkozó nem csak magára, hanem a közjóra is gondolt. Mindamellett az állam egy olyan képzési reformot, és pályázati rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy akinek elképzelései vannak, azok valóban meg is valósuljanak. 

- Elszoktunk attól, hogy sikertörténetekre hívjuk fel a figyelmet, de ami most Nagyvázsonyban történik,  sikertörténet - jelentette ki a miniszter. - Mindez azt mutatja, hogy a korábban megálmodott szakképzési reform megvalósulóban van. Ez nem csak egy személy és egy cég sikere, hanem általuk egy régió sikere is.  

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében más mellett arról is beszélt; ez az átadás ismét egy mérföldkő.

- Ahhoz, hogy jó szakképzést műveljünk, ahhoz elengedhetetlen, hogy mindezt együtt tegyük a gazdálkodó szervezetekkel - hangsúlyozta. - A közös képzés lehetőséget teremt arra, hogy az iskola és a vállalkozók a tudásukat összehangoltan adják át a gyerekeknek. 

A helyettes államtitkár kijelentette azt is, az ágazati képzőközpont is egy lehetőség, mégpedig arra, hogy azok a duális partnerek is belépjenek a képzésbe, akik egyedül nem képesek erre. Jelenleg 200 ágazati képzőközpont működik az országban. 

Piltman Miklós ácsmester, az Ács Képző Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a képzőközpont létrehozásának a célja az volt, hogy a tetőépítéshez kapcsolódó szakmák gyakorlati és elméleti oktatásához színvonalas képzőhely jöjjön létre. 

- Szeretnék abból a sok jóból, amit a szakmámtól kaptam valamit átadni a fiataloknak - fogalmazott. - Ezért a célért fogtunk össze és indítottuk el a beruházást. 

Pályázatot adtak be egy 560 négyzetméter alapterületű létesítményre, és a duális képzés megvalósításához szükséges eszközökre, ami sikeres volt. A beruházás tavaly tavasszal kezdődött, még nincs kész teljesen, ám a hagyományok miatt az ácsok védőszentjének, Szent József névnapjának a hétvégéjén bemutatták a projektet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a szakma nevében köszöntötte az ünnepségen résztvevőket. Mint fogalmazott, kiemelt feladatuk a szakképzéssel való foglalkozás. Már csak azért is, mert minden építőipari alapszakma hiányszakma, amihez viszont mára duplatudás kell. Szerinte nem elég a modern tudományt tudni, érteni kell a több száz éves építményeket is.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!